Az NNK és a Kórházi Főigazgatóság állítják: Nem tudják mekkora az átoltottság a nagyvárosokban

Az operatív törzs részéről pedig egyelőre nem érkezett válasz.

2021. április 28., 07:40

Szerző:

Az Átlátszó még március végén közérdekű adatigénylést kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) arra vonatkozóan, hogy a nagyobb városokban mekkora az átoltottság. Az NNK végül azt írta: nem rendelkeznek a kért, településszintű adatokkal az oltottakról - írták.

A portál ezt követően az önkormányzatokhoz fordult, de nem jártak sikerrel. Volt, ahol arról tájékoztatták őket, hogy az oltások megszervezése, az oltóanyagok eljuttatása a háziorvosokhoz a fővárosi és megyei kormányhivatalok feladata. A kormányhivatalokat is felkeresték ez ügyben, de még nem kaptak választ – írták.

Az operatív törzs részéről egyelőre szintén nem érkezett válasz a portál megkeresésére. A Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) sem tudott segíteni a pontos számokban, de azt javasolták, hogy keressék fel az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) kezelőjét. A honlap tanúsága szerint a fenntartó az Országos Kórházi Főigazgatóság, így adatigénylésükkel őket is megkeresték, ám szintén nem jártak sikerrel. „A feltett kérdések tekintetében az Országos Kórházi Főigazgatóság nem rendelkezik adattal” – válaszolták – írta a portál.

Mfor a napokban szintén megpróbált arról tájékozódni, hogy mennyi embert oltottak be eddig a nagyobb településeken. Az általuk megkeresett polgármesterek  egyöntetűen azt mondták, hogy szinte semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapnak a járványügyi statisztikákról a második hullám kezdete óta, így csupán informális úton van lehetőségük tájékozódni arról is, hogy halad az oltás városukban. Ez pedig azért jelent nehézséget, mert a lakosság egyébként teljes joggal megválasztott vezetőitől várná a naprakész tájékoztatást – írták.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI | Bús Csaba)