Az MTA elnöke elment a parlamenti bizottság ülésére, érdemi vita helyett megalázták

A fideszes többségű kulturális bizottság ma sem fogadta el az MTA egy éve leadott beszámolóját.

2019. június 5., 13:31

Szerző: Bíró Veronika

Ma ülésezett az Országgyűlés kulturális bizottsága, amelynek egyik napirendi pontja a Magyar Tudományos Akadémia még 2018-ban leadott 2015/2016-os beszámolója volt. A bizottság fideszes többsége – némi statisztikai vita után – megszavazta ezen napirendi pont halasztását.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője részt vett az ülésen, a 168 Órának pedig azt nyilatkozta, hogy az ülés leginkább egy bohózatra hasonlított. Szerinte az is kérdés, hogy miért 2019 júniusában kell elfogadni ezt a beszámolót. Ezt azzal magyarázta, hogy a bizottság fideszes többsége eddig nem engedte napirendre venni az ügyet.

Az ülésen Lovász László, az MTA elnöke prezentálta az MTA beszámolóját. Megjelent Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára is.

– Lovász László tudományos statisztikákat is bemutatott, például hogy mennyivel nőtt vagy csökkent a PhD-hallgatók aránya, milyen a publikációk idézettségi aránya. Cseresnyés Péter államtitkár úr beült, és elkezdte parodisztikus módon kijavítani az adatokat. Belekezdett egy teljesen értelmezhetetlen statisztikai vitába arról, hogy nem igaz, hogy mi hány százalékkal nőtt

– mesélte Ungár Péter.

A politikus állítása szerint Lovász László közölte, hogy az adatokat a felvi.hu-ról vették, azok tehát az Orbán- kormány hivatalos felsőoktatási statisztikai adatai. Erre Cseresnyés Péter azt mondta, hogy az adatok nem pontosak, majd a bizottsági elnök, a fideszes Pósán László javaslatára a fideszes többség teljesen érthetetlen módon megszavazta, hogy halasszák el a jelentés tárgyalását.

– Tehát megint nem fogadták el az MTA éves jelentését

– jegyezte meg Ungár Péter. A képviselő szerint ez egyértelműen része az MTA ellen folytatott hadjáratnak.

– Tegnap éjjel adta be Palkovics László minisztériuma a módosító javaslatot az MTA átszervezésére. Most pedig az államtitkárt lehozták, hogy meghazudtolja az MTA elnökét

– emlékeztetett. Azt nem lehet tudni, hogy Cseresnyés Péter milyen adatokra hivatkozott, csak annyit mondott, hogy azok saját kormányzati adatok. Ungár Péter úgy értékelte, hogy a mai ülés egy bohózat volt, leginkább egy Ionescu-dráma végére hasonlított.

– A kedvenc részem az volt, amikor L. Simon László képviselő úr azt mondta, hogy a döntés halasztása nem jelenti azt, hogy megfutamodnak

– mesélte Ungár Péter. Ezzel párhuzamosan a független Szabó Szabolcs a Facebookon arról írt, hogy Lovász Lászlót megalázták.

 

A beszámoló sorsa azért lehet függőben még mindig, mert az MTA országgyűlési beszámolót kétévente készít, az két évet fed le. Ezért a legutóbbi elfogadott országgyűlési beszámolója az intézménynek a 2013/2014-es. A 2017/2018-as beszámolót hamarosan be kell nyújtania az Akadémiának. Kormánybeszámolót viszont évente készítenek tevékenységükről.

Akadémiai forrásunk elmondta, hogy körülbelül egy éve küldték el a 2015/2016-os beszámolót a Kulturális Bizottságnak. Megfogalmazása szerint most egészen konkrét számadatokba kötöttek bele, ezért nem fogadták el, miközben erre lett volna egy évük. Azt nem tudni, hogy Cseresnyés Péter milyen adatokra hivatkozva cáfolta a felvi.hu hivatalos adatait. Például a középiskolások számával, kutatói létszámmal kapcsolatban volt még eltérés. Lovász László magyarázta, hogy az megítélés kérdése, hogy kit tekintünk törzskutatónak, kutatónak, milyen státuszban van. Az ellenzéki képviselők kérték, hogy kerüljön tárgyalásra, de őket 9:6 arányban leszavazták.

– A jelenlegi helyzettel kapcsolatban semmilyen kérdést nem kapott Lovász László, arra nem volt reakció, helyette a három évvel ezelőtti adatokon lovagoltak. Most jutottak el odáig, hogy ezeket az adatokat cáfolják. Persze jobb későn, mint soha

– tette hozzá.

Az MTA és az Orbán-kormány között egy éve folyik a vita. Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap benyújtotta a 2020. évi költségvetési tervezetet, Palkovics László minisztériuma pedig az Akadémia struktúráját is megváltoztató törvénymódosító javaslatot. Ez alapján az MTA elveszítette kutatóhálózatát, költségvetése pedig a töredéke lesz a korábbinak.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.