Az Európai Bizottság gyanúja szerint újabb jogsértést követhetett el a kormány

Amikor az elszálló építőanyagárakat próbálták megfékezni. 

2021. szeptember 23., 17:31

Szerző:

A magyar kormány létrehozott egy rendszert a közelmúltban, amely azt a célt szolgálta, hogy letörjék az elszálló építőanyagárakat. Az Európai Bizottság az intézkedéssel szemben komoly aggályokat vélt felfedezni, írja a portfólió. „Nem támasztja alá igazolható, közérdeken alapuló kényszerítő ok” - közölte az Európai Bizottság a kormány építőanyagok árának emelkedését korlátozó intézkedéseivel kapcsolatban. 

Az EB csütörtökön felszólító levelet is küldött a kormánynak, mivel szerintük az uniós jog sérült az intézkedések során. Az unió azt kéri a magyar államtól, hogy magyarázza meg korábbi lépéseit az ügyben. A bizottság emellett fel is szólította a kormányt, hogy tegyen eleget az áruk szabad mozgására vonatkozó uniós szabályoknak. 

„A Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy felszólító levélben sürgeti Magyarországot, hogy tegyen eleget az Európai Unió működéséről szóló szerződésben (EUMSZ) foglalt, az áruk szabad mozgására vonatkozó rendelkezéseknek, valamint az egységes piac átláthatóságáról szóló irányelvnek ((EU) 2015/1535 irányelv). Magyarország nemzeti szinten előzetes engedélyezési rendszert vezetett be, amely az építőanyagok külföldön történő értékesítését, illetve exportját is érinti" – áll az Európai Bizottság felszólításában. 

(Kiemelt kép: A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága által ezen a napon, 2021. február 14-én közreadott fotón a Nyugati pályaudvar csarnokának felújított tetőszerkezete látható. A műemlék épület felújítását a Magyar Építő Zrt. végzi. Fotó: MTI/MÁV)