Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint indokolatlan az EU-ba beutazó kínaiak kötelező tesztelése

Indokolatlan a Kínából az Európai Unióba (EU) beutazó állampolgárok kötelező koronavírus-tesztelésének bevezetése a Kínában regisztrált növekvő esetszámok ellenére is - közölte csütörtökön az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

2022. december 29., 21:16

Szerző:

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok és több más ország, köztük Európában elsőként Olaszország is kötelező koronavírus-tesztelést vezetett be a Kínából érkező utasok esetében. Ennek ellenére az EU egészségügyi hatósága szerint uniós szinten nem szükséges hasonló lépés bevezetése.
Kína-szerte túlterheltek a kórházak a koronavírusos fertőzések számának robbanásszerű növekedése miatt, miután Peking feloldotta a szigorú kijárási korlátozásokat, amelyek addig alacsony szinten tartották a koronavírus-fertőzések számát, de jelentősen lefékezték a gazdaság működését, és széleskörű tiltakozási hullámot váltottak ki a kínai nagyvárosokban.


Az ECDC szerint a kínai esetszámok növekedése jelenleg nem befolyásolja az Európai Unió járványügyi helyzetét „tekintettel az EU és az Európai Gazdasági Térség (EEA) népességének magas átoltottsági arányára, valamint a Kínában korábban és mostanában kialakult koronavírus-variánsokra”.
Ennek megfelelően az ECDC „indokolatlannak tartja a Kínából érkező utasokkal szemben kötelezően alkalmazandó tesztelési és utazási előírásokat”.
A lehetséges behurcolt fertőzések száma „meglehetősen alacsony” az EU-ban mért napi esetszámokhoz képest, és az európai egészségügyi intézmények „jelenleg meg tudnak birkózni” a járvánnyal – tette hozzá az ECDC.


Az Európai Bizottság csütörtökre hívta össze az EU egészségügyi biztonsági bizottságának ülését a lehetséges válaszlépések megvitatására.
„Kulcsfontosságú, hogy az EU egységesen és összehangoltan hozzon meg minden lehetséges közegészségügyi intézkedést a Kínában kialakult helyzet tükrében” – fogalmazott az Európai Bizottság egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a testület „továbbra is igyekszik elősegíteni a tagállamok közötti fenti párbeszédet”.

(Kiemelt képünk: Koronavírus-vizsgálathoz ad mintát egy fiú egy utcai tesztállomáson Pekingben 2022. november 3-án. A kínai hatóságok mintegy 600 ezer embert karanténba helyeztek a Honan tartományban fekvő Csengcsouban, mert 359 koronavírusos esetet azonosítottak. MTI/EPA/Vu Hao)

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.