Az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdebizottság is nyomoz a Microsoft magyarországi korrupciós ügyében

2018. augusztus 24., 09:26

Szerző:

Az amerikai Microsoft lezárta belső vizsgálatát a magyar kormányzati szféra gyanús szoftverbeszerzési ügyében, a nyomozásba most az amerikai hatóságokat is bevonták. A cég a The Wall Street Journal (WSJ) kérdésére válaszolván elismerte, hogy az amerikai igazságügyi minisztériummal és az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottsággal (SEC) működnek együtt a részletek feltárásában. Azt vizsgálják, hogy a közvetítő vállalatok által generált haszon kihez került, jutott-e belőle kormányzati tisztviselőknek is – írja a hvg.hu.

Amint arról a 168 Óra is beszámolt, decemberben a Microsoft felbontotta a szerződéseket a négy magyar állami szállító közül hárommal. A Microsoft-licence-re épült közigazgatásban hatalmas felfordulást okozott az értékesítési engedély megvonása.

Fotó: wikimedia commons

David Howard, a Microsoft helyettes vezető jogtanácsosa azt nyilatkozta, hogy a saját nyomozásuk által szerzett adatok alapján négy munkatársat rúgtak ki az ügyben összefüggésben a magyarországi képviselettől.

A hatóságok az Amerikai Egyesült Államok külföldön kifejtett korrupt gyakorlatokról szóló törvényének (U.S. Foreign Corrupt Practices Act) értelmében vizsgálják a magyarországi ügyet. A WSJ emlékeztet arra, hogy már 2013-ban is feltártak a szövetségi szervek a Microsoft romániai, olasz és kínai képviseleténél is, de a napilap értesülései szerint Oroszországban és Pakisztánban is történtek hasonlók.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.