Az Alkotmánybíróság előtt is elbukott Szakály Sándor, aki szerint a zsidók deportálása idegenrendészeti kérdés volt

2017. december 22., 14:39

Szerző:

Krausz Tamás történész nem sértette meg Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának emberi méltóságát annak ellenére sem, hogy bírálatában túlzások voltak, ezért az ezt kimondó bírói ítéletek nem sértik az alaptörvényt – állapította meg pénteken közzétett határozatában az Alkotmánybíróság – írja a hvg.hu.

A vita egy 2014-es nyilatkozat után robbant ki, amelyben Szakály Sándor a kormány kutatóintézetének vezetőjeként egyebek közt azt mondta, hogy a több mint 20 ezer ember meggyilkolásával végződő 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásról, hogy a történészek között többen úgy ítélik meg, hogy ez volt az első deportálás, de „véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki”.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Erre reagált néhány nap múlva Krausz Tamás egy televíziós műsorban, aki lényegében a holokauszttagadást súroló kijelentésnek nevezte Szakály megállapítását. Szakály erre beperelte Krauszt,  aki szerinte megsértette a jó hírét és emberi méltóságát, hiszen olyan kijelentést tulajdonított neki, amit ő nem mondott. A panaszos szerint tévedtek a bíróságok, amikor pusztán véleményként kezelték Krausz szavait, és súlyos morális kárt okozott neki. 

Az Ab azonban 8:7 arányban úgy döntött, hogy a bíróságoknak volt igazuk. „A véleménynyilvánítás szabadsága kiterjed egyrészt az értékítéletet kifejező, az egyén személyes meggyőződését közlő megszólalásokra, függetlenül attól, hogy a vélemény értékes vagy értéktelen, helyes vagy helytelen, tiszteletre méltó vagy elvetendő" – foglaltak állást.

15:59

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz – közölte Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a Pest megyei településen tartott sajtótájékoztatón.

15:53

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte – írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

15:08

Az orosz-ukrán háború kitörése után pár hónappal Svédország és Finnország egyszerre adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az út a tényleges csatlakozáshoz viszont nem olyan egyszerű, mint azt sejteni lehetett, mert Törökország több indokkal is akadályozza a folyamat gyors lezárását. Dag Harteliust, Svédország budapesti nagykövetét kérdeztük többek között a svéd–török viszonyról, Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról és az orosz–ukrán háborúról.