Az alkotmánybíróság dönt a magyar abortusztörvényről

Egy bírói kezdeményezés miatt az alkotmánybíróságnak kell döntenie arról, hogy alaptörvényellenes-e a magzat súlyos sérülése miatti terhességmegszakítás.

2021. február 25., 22:00

Szerző:

Sághy Attila, a Fővárosi Törvényszék bírója jelenleg egy olyan kártérítési pert tárgyal, amiben két szülő követel kártérítést a kórháztól, mert gyermekük olyan veleszületett fejlődési rendellenességben szenved, amit az orvosok nem szúrtak ki időben. Szerintük ezzel az anyát megfosztották az önrendelkezési jogától, mert ha tudja, hogy a magzat károsult, választhatta volna az abortuszt is. Sághyban azonban kétség támadt arról, hogy a magzati élet védelméről szóló 1992-es törvény egy pontja ellene-e megy az Alaptörvény egy 2012-es pontjának, írja a HVG.

A bírói kezdeményezést ősszel nyújtották be, de az Ab a 90 napos határidő leteltével sem tudott döntésre jutni - a jövő héten harmadszorra tárgyalnak az ügyről. Ha elfogadják a bíró kezdeményezését, akkor átírhatják emiatt az abortusztörvényt - Lengyelországban egy hasonló lépés vezetett nemrég széleskörű kormányellenes tiltakozásokhoz.

 (Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.