Közel sem a fővárosban jut a legtöbb ATM tízezer főre

A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben jogszabályban kötelezte a lakossági bankokat ATM-hálózatuk sűrítésére. Egy interaktív térképen pedig látszik, hogy a járások között akár tízszeres különbségek is lehetnek.

2023. február 13., 13:36

Szerző:

Egy ATM üzemeltetése akár veszteséges is lehet, ha a forgalma és a használatáért beszedett díjak nem fedezik az üzemeltetés ‒ helybérlet, pénzszállítás, áram, internet, karbantartás stb. ‒ költségeit. Ennek megfelelően a bankok saját érdekükben az utóbbi években racionalizálták ATM-hálózatukat, és természetesen azokat az egységeket számolták fel, amelyek üzemeltetése a leginkább gazdaságtalan ‒ ismertette a helyzetet Hegedüs Tamás, a Helix Consulting Kft. lokációanalízissel és -optimalizációval foglalkozó Insight üzletágának vezetője.

A fenti helyzetben a saját szempontjából minden szereplőnek igaza van. A bank egy profitorientált vállalkozás, ügyfelei ugyanakkor joggal várják el a kényelmesebb ATM-hozzáférést, az MNB pedig a lakossági érdekeket képviselve igyekszik ezt a saját eszközeivel kikényszeríteni. Ez pedig jogos,

ugyanis a hazai járások között akár tízszeres különbség is lehet a tízezer főre jutó bankjegykiadó automaták számában.

A Helix Consulting nyilvánossá tett interaktív térképén látható, hogy a magyarországi járásokban hány ATM van. Emellett járások létszámát is leolvashatjuk, és harmadik adatként pedig azt is láthatjuk, hogy mennyi a tízezer főre jutó ATM-ek száma. Az utóbbi adat alapján nem Budapest az első, hanem csak negyedik. Az első a siófoki járás, ahol csaknem 10 ATM jut minden tízezer emberre. Őt követi balatonfüredi 9,6-al, majd a keszthelyi 8,8-al, és negyedikként pedig a főváros 7,4el.

másik véglet a putnoki járás, ahol csaknem 19 ezer emberre kettő ATM jut. Őket előze eggyel több ATM-el a rétsági járás, ahol így a tízezer főre jutó ATM-ek aránya 1,2. Ez a szám, a csengeri járásban pedig 1,4. A regionális ellátottság különbségei még akkor is nagyjából ötszörösek, ha levonjuk a főváros és a két legellátottabb járás adatait ‒ állapította meg Hegedüs Tamás.

Az MNB új rendelete megnehezítheti a bankok dolgát

Korábban mi is megírtuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank néhány napja megjelent rendelete szerint minden hazai nagyybanknak új ATM-eket kell telepítenie, olyan kistelepüléseken is, ahol bonyolult lehet a rendszer kiépítése.

Az új rendelet szerint a bankok automatáinak mennyisége a hitelintézetek által kibocsátot bank- és hitelkártyák számával kell, hogy emelkedjen. Eszerint, ha egy bank több mint 2,4 millió kártyát bocsájtott ki, akkor csaknem 1700 ATM-et kell üzemeltetnie. A 600 ezernél kevesebb ügyféllel rendelkezőknek pedig csak 169-et.

Viszont ennek a rendeletnek a hátulütője, hogy az is meg van határozva, hogy hova, mennyi ATM-et kell elhelyezni. Például az 1,2 millió bankártya fölötti bankoknak a kisvárosok 80 százalékát kell lefedniük ATM-el. A Bank360 munkatársa részletezi, hogy a probléma pedig abban rejlik, hogy a nem vármegyeszékhelynek számító városi rangú települések mérete eléggé széles skálán mozog. Ebbe tartozik bele egyszerre a 70 ezer fős Érd és az alig ezer fős Pálháza is.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

 

10:33

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.