Beszakadhat az életszínvonal

A nettó minimábérből és az átlagos nettó bérből élők életszínvonala néhány hónap leforgása alatt egyaránt hat évvel ezelőtti szintre zuhant.

2022. október 17., 11:18

Szerző:

Az átlagos nyugdíjból még egyszer sem lehetett olyan rosszul megélni az Orbán-kormány 2010-es hatalomra lépése óta, mint idén – írja a Menedzsment Fórum.

Elszálló árak, zuhanó életszínvonal

A jöveddelmek vásárlóereje idén hatalmasat zuhant, mind a nettó minibálbérből, mind az átlagos nettó bérből élők életszínvonala a hat évvel ezelőtti szintre esett vissza. Laptársuk, a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése alapján vizsgálták a jövedelmek vásárlóerejét. Az árkosárban 30 alapvető élelmiszer termék árát monitorozzák. 

Először is azt állapították meg, hogy az Árkosár alapján nagyobb infláció volt érzékelhető, mint amennyit a KSH mért. Míg 2010-ben az Árkosár értéke 14 496 forint volt éves átlagban, addig tavaly ez már 23 010, idén az első tíz hónap átlagában pedig 27 925 forintra emelkedett. A változás mértéke 12 év alatt 92 százalékos volt, ami meghaladja az ugyanezen időszakra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján számolt élelmiszer-áremelkedés mértékét, a 2010 óta kumuláltan 83,8 százalékos emelkedést.

Ezt követően megnézték jövedelemkategóriánként, hogy mennyit lehet most vásárolni a pénzünkből, és mennyit lehetett korábban. Míg 12 évvel ezelőtt az átlagos bérből 9,1-szer lehetett megvásárolni az Árkosarat, addig idén ez 12 alkalmat jelent, hiszen ez azt tükrözi, hogy összességében nem történt romlás. Ám rövidebb távon már más kép rajzolódik ki. Egy évvel ezelőtt ugyanis még 12,7 Árkosarat fedezett az átlagbér, tehát éves viszonylatban nagy visszaesés történt. Olyannyira, hogy legutóbb 2018-ban volt ennél alacsonyabb az átlagbér vásárlóereje, ami tehát így négy évvel ezelőtti szintre zuhant.

A nettó minimálbér vásárlóereje is hasonló görbét mutat, noha a növekedés mértéke közel sem olyan mértékű, mint az átlagbérnél. Míg 2010-ben 4,2 Árkosarat fedezett az akkori minimálbér, idén ez 4,8-at jelentett már. Megjegyzik, az életszínvonal növekedése már tavaly megakadt. Akkor szintén 4,8 bevásárlást fedezett a bér, miközben 2020-ban még 5 teljes beszerzést. A minimálbérnél is négy évvel zuhant vissza a vásárlóerő: legutóbb 2018-ban volt ennél alacsonyabb a számított érték.

Az átlagos nyugdíjból 2010-ben még 6,7-szer lehetett megvenni az Árkosarat, idén ez az arány már 6,4-re csökkent. 

Ezután sorra vették azt is, hogy a bevásárlások hogyan alakultak idén és a korábbi évek október hónapjaiban. 

A nyugdíjasok 2010 óta nem voltak ilyen rossz helyzetben.

A különbség ebben az esetben annyi, hogy az októberi, 32 171 forintos értékű Árkosarat már csak 5,6 alkalommal tudják beszerezni, miközben tavaly októberben ez az érték még 6,9 volt. Az átlagos nettó bérnél idén októberben 10,4 bevásárlást kaptak eredményként szemben az egy évvel korábbi 12-vel. Utoljára ennél rosszabb helyzetben 2016-ban voltak az érintettek. Hasonló a helyzet a nettó minimálbérnél is: a mostani 4,1 bevásárlás 2016 óta nem látott alacsony értéket jelent. Egy évvel ezelőtt még 4,7 bevásárlásra futotta ebből a jövedelmi kategóriából.

(Kiemelt fotónk: forint valuta illusztráció. Fotó: Pásztor Csaba/168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.