Júniustól kinyitnak a XIII. kerületi óvodák és bölcsődék, de biztonságos beléptetést vezet be az önkormányzat

2020. május 20., 17:58

Szerző:

A XIII. kerületi Önkormányzat felkészült óvodáinak és bölcsődéinek teljes nyitására. Az intézményekbe járó gyermekek védelme érdekében belépési protokollt vezetett be az önkormányzat. Május 25-től minden kerületi gyermekintézménye kinyit ügyeleti rendszerben, az 5 fős csoportlétszámokat betartva. Saját hatáskörben döntve, a rendkívüli szünetet és ügyeletet június 2-től megszüntetve, teljes nyitvatartással és csoportlétszámmal működnek az intézmények.

 

 

Az intézménybe való belépéskor a munkatársak „zsiliprendszeren” fogadják a gyermekeket. Első lépésként egy speciális, fertőtlenítő lábtörlő használata kötelező. Ezt követően minden gyermeknél érintésmentes lázmérés történik, ezt követően veszi át a munkatárs a szülőtől a gyermeket, és kézfertőtlenítő használatát követően bekíséri az öltözőhelyiségbe. A szülőket arra kérjük, hogy a gyermek részére biztosítsanak tiszta ruhát, melyet a munkatársaink az érkezéskor átvesznek, majd ebben a ruhában tölti az óvodában/bölcsődében a napot a gyermek.

Hazaindulás előtt pedig visszaveszi azt a ruhát amiben érkezett. A beléptetés megszokotthoz képest hosszabb ideje miatt a bejárat elé a védőtávolság betartását segítő jelzések kerültek kihelyezésre. A szülők az előtérbe is (az ott dolgozókhoz hasonlóan) maszkban léphetnek be, amennyiben ez nem áll rendelkezésre, a helyszínen biztosítjuk számukra. 

Az óvodákban és bölcsődékben dolgozó munkatársak számára a belépésnél szintén kötelező a fertőtlenítő lábtörlő és a kézfertőtlenítő használata. A munka során csak szájmaszkban dolgozhatnak, a munkába való visszatérés előtt minden kollégánál koronavírus teszt elvégzésére kerül sor, csak negatív minta esetén állnak vissza a munkába. A teszteket az önkormányzat saját forrásból biztosítja munkatársai számára. 

Az óvodákban és bölcsődékben naponta több alkalommal fertőtlenítenek, minden nap végén fertőtlenítő nagytakarítást végeznek. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.