Orbán Viktor: Közép-Európa már nem egy megsegítendő régió

2019. augusztus 19., 13:20

Szerző:

Angela Merkel hétfőn Orbán Viktorral együtt emlékezik a Páneurópai piknik, a 1989-es határnyitás 30. évfordulójára, az ökumenikus istentiszteleten tartott beszéd után leültek aegy kétoldalú tárgyalásra és kiálltak egy nemzetközi sajtótájékoztatóra is 

Ezen Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy bár harminc éve volt, a Páneurópai piknik sem a fényéből sem a fontosságából nem veszített, a berlini fal leomlásának, Európa egyesítésének a kulcsfontosságú pillanata volt. – Európa csak egy van – hangsúlyozta a miniszterelnök. Áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat. beszéltek a gazdasági és a hadiipari együttműködés fejlesztéséről is. Ami az Európai Unió bővítését illeti – fűzte hozzá a miniszterelnök –, Magyarország kiáll a nyugat-balkáni országok csatlakozása mellett, a folyamat  a kulcsország pedig Szerbia, amelynek a csatlakozása, az EU déli határának a távolabbra kerülése az EU létérdeke. Érintették az afrikai fejlesztési együttműködést is, egyetértve, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol baj van. – Konstruktív párbeszéd volt, a kétoldalú kapcsolatokban nem látunk zavaró eseményeket – fogalmazott a magyar miniszterelnök, zárszóként köszönetet mondva Angela Merkel soproni látogatásáért. 

Később az M1 kérdésére Orbán Viktor úgy válaszolt, Közép-Európa már nem egy megsegítendő régió, hanem jelentős növekedési eredménnyel járul hozzá az összeurópai növekedéshez, ezért a hagyományos német-francia tengely kiegészül a közép-európai népekkel. Ez egy új folyamat, és szerinte látszani fog az EU következő hétéves költségvetés végére még látványosabb lesz, Közép-Európa súlya nőni fog.

Ezután a ZDF az Európai Bizottság és Magyarország viszonyáról kérdezett, amire Orbán Viktor úgíy válaszolt, új vágányokon indulhat el a párbeszéd. Örül Ursula von der Leyen a brüsszeli testület elnöke. – Most azért építettünk falakat a déli határokon, hogy azok a németek, akik érdekében 30 éve lebontották a falakat, ma biztonságban élhessenek, a magyar észjárásban ez a két magatartás összefügg. Mi úgy érezzük, hogy a németek várkapitányai vagyunk, Németország külső határa is a schengeni övezeten keresztül – kockáztatta meg a magyar miniszterelnök, hozzáfűzve, a határt ezután is védeni fogja. Megpendítette, hogy jó lenne, ha az EU állná a költségek felét. 

Orbán Viktor kapott egy kérdést a demokratikus intézményrendszer leépítéséről is, és úgy válaszolt, a kormányát elmarasztaló vélemények politikailag motivált viták, mindenkinek állnak a rendelkezésére, másképpen éljük az életünket, mint a franciák vagy a németek, a keresztény szabadságot meg fogják mindig védeni, mondja a miniszterelnök.

 

 

 

 

 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.