Akkora a tanárhiány, hogy van olyan osztály, ahol az idén még se matek-, se angolóra nem volt

2017. október 12., 13:16

Szerző:

Mendrey László is vendége volt az ATV Start című műsorának csütörtökön. Krug Emília műsorvezető mindenekelőtt egy sokkoló információval szembesítette vendégét: az egyik ceglédi középiskolában van olyan osztály, ahol idén még nem volt matematika- és angolóra, mert nincs tanár.

A szóban forgó iskola igazgatója elzárkózott a nyilatkozattól, de nem cáfolta a hírt. 

Fotó: MTI / Vajda János

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szintén hallott erről, de felhívta arra a figyelmet, hogy a jelenség korántsem egyedi. Ezek a gyerekek hátrányt szenvednek a továbbtanulásban a tanórák elmaradás miatt. Ráadásul 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet bekerülni egyetemre.

Mendrey a honi közoktatás fényes sikereit sorolva megjegyezte, van egy olyan Nógrád megyei iskola, ahonnan hat hét alatt négy informatikatanár is távozott, mert közalkalmazottakként még a pedagógusfizetésnél is kevesebbet kapnak.

A PDSZ elnöke szeptember elején arról beszélt az Eduline oktatási portálnak, hogy akkora a tanárhiány, hogy „a Facebookon, a Jófogáson, a Vaterán, ismerősökön keresztül, más közösségi oldalakon, mindenféle felületen próbálnak pedagógust találni az iskolák”.

Az Eduline akkor a Vaterán, az „oktatás-tudomány” kategóriában például 1308 álláshirdetést talált, a Jófogáson is több mint száz van. A pedagógusi állásokat hivatalosan a közigazgatási állásportálon is meg kell hirdetni.

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.