Százezrek juthatnak ajándék pénzhez, ha teljesítik az egyetlen feltételt

Önök vajon teljesítették?

2024. március 3., 11:36

Szerző:

Idén betölti 18. életévét az a generáció, amely babakötvényre jogosult. Az állam által adott ajándék pénznek azonban van egy feltétele. A hivatalosan Start-értékpapírszámlának nevezett kötvényen az állam minden 2006. január 1. után született magyar állampolgárnak nyújt életkezdési támogatást. 

Ezt a feltételt kell teljesíteni az ajándék pénzhez

Az állam évente 12 000 forinttal gyarapítja a gyermekek számláját, azonban ennek egyszerű, de sokak által nem ismert feltétele az, hogy a szülő vagy nagyszülő megnyissa a számlát a gyermek születését követően.

A babakötvény 19 éves futamidejű, Start-értékpapírszámlára vásárolható állampapír, melyet minden magyar állampolgár megnyithat gyermeke születését követően. A kötvény tájékoztatóját a kórházak babacsomagjaiban megtalálják a szülők, és ha adataikat korábban megadták, telefonon is felhívják a figyelmüket a kötvény megnyitására a szülést követő évben, a tapasztalatok szerint több ízben is.

A babakötvény évente változó kamatozású, inflációkövető, és ha nemcsak megnyitjuk, de rendszeresen fizetünk is a számlára, az állam a befizetések után még – maximum – 10 százalékot ír jóvá, legfeljebb 12 000 forintnyi összegig, Gyermekünk pedig 18. évét betöltve férhet hozzá az összegyűjtött pénzhez.

Idén válnak nagykorúvá az első fecskék, akik számára szüleik és nagyszüleik gondosan gyűjtögették az életkezdéshez szükséges anyagi hozzájárulást, ők a születésnapjukat követő napon már hozzáférhetnek a babakötvényükhöz.

Fontos, ám nem elhanyagolható információ, és bizony az internetes szülői fórumokat böngészve hamar kiderül, hogy sokak számára csak akkor derül ki, amikor felnőtt a gyermek: a pénz csak abban az esetben gyűlik a számlára, ha azt megnyitottuk, ez nem egy automatikus támogatási lehetőség.

„A babakötvény a gyermek 18. életévének betöltése napjáig bármikor megvásárolható, és a befizetett összegnek megfelelő mennyiségű babakötvényt a kincstár azonnal jóváírja a Start-értékpapírszámlán. A befizetett összeget a Magyar Államkincstár automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatszámú babakötvénybe fekteti” – áll az államkincstár tájékoztató oldalán.

A babakötvényt már csak azért is érdemes kiváltani – megnyitni, illetve a kezdőösszeget elhelyezni rajta –, mert az államtól minden újszülött 42 500 forintos életkezdési támogatást kap, amit a szintén a kincstárnál vezetett Start-számlán helyez el, amennyiben van számla.

A szakértők szerint a kockázatmentes befektetések közül ma a piacon elérhető legjobban fizető, a pénzromlás mértékét semlegesíteni tudó konstrukcióról van szó. A babakötvény ugyanis az előző évi infláció +3 százalékos szinten kamatozik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: stevepb via Pixabay)