Ősszel kiderül, melyik budapesti kerületben maradhat az Airbnb

2020. július 10., 21:50

Szerző:

Ősszel derülhet ki, melyik fővárosi kerület szigorítja a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadást − számolt be róla az RTL Híradó.

A szállodaszövetség kezdeményezte a korlátozást, a kormány döntése alapján azonban az önkormányzatok kezébe kerülhet a döntés a rövidtávú lakáskiadásról. Erről jövő héten szavaz az Országgyűlés.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón közölte, hogy szabályozzák az Airbnb lehetőségeit, ami a teljes szabadságtól a teljes tilalomig bármi lehet.

A VII. kerület ősszel tervez arra válaszolni, hogy milyen irányba terveznek változtatni a rövidtávú lakáskiadáson. Az V. kerület üdvözölte, hogy a kormány a kerületek kezébe adja a döntés jogát. A terézvárosi önkormányzat azt válaszolta, hogy a korlátozás elengedhetetlen, hogy csökkenjen a kerületben a lakhatási válság és a túlzsúfoltság, és biztosítható legyen a kerületben lakók nyugalma.

Karácsony Gergely közösségi oldalán azt írta, hogy átfogó szabályozásra van szükség, amely korlátozott időre teszi csak lehetővé egész lakások szállodaként való üzemeltetését. Várhatóan nem ő dönt majd a szabályozásról.

„A kormány a szállodák és a -tulajdonosok, a főváros vezetése pedig a budapestiek érdekeiből indult ki, mások az elveik, az értékeik és a szándékaik is, mégis egyetértés volt köztük a rövidtávú lakáskiadás szabályozása, vagyis az Airbnb-törvény kapcsán”

– írta a főpolgármester a csütörtöki Kormányinfóra reagálva.

A főpolgármester úgy látja, hogy az októberben megválasztott új városvezetés súlyos lakhatási válságot örökölt.

„Budapest világrekorder volt az ingatlanárak növekedésében, elszabadultak az albérletárak is, már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben, súlyos problémája Budapestnek is a lakhatási szegénység”,

ehhez pedig a lakások turisztikai célú hasznosítása is hozzájárult.