Újabb akkugyár épül? Aggódnak a pécsiek, a kormány hallgat

Pécs mellett újabb akkugyár épülhet, legalábbis ettől tartanak a lakosok és a földtulajdonosok, a kormány azonban nem hajlandó információval szolgálni.

2024. február 19., 14:27

Szerző:

Hatalmas méretű körzetet minősítettek beruházási területté Pécs mellett, az akkugyár megjelenésétől tartanak a helyiek. A 24.hu úgy tudja, éppen egy olyan területről van szó, amely az ivóvíz-ellátás szempontjából létfontosságú, ám a víztartalék már fogytán van. A helyiek akkugyár építésétől, a gazdálkodók földkisajátításoktól tartanak.

A helyiek aggodalma nem is alaptalan, sokan szeretnének akkuipari-üzemet létesíteni a városban, a pécsi városvezetéshez csak a tavalyi év derekáig 16 megkeresés érkezett ebből a célból. Az önkormányzat azonban egy évvel ezelőtt közgyűlési határozatot fogadott el arról, nem támogatja akkumulátor-ipari beruházás létesítését a baranyai megyeszékhelyen. 

A kormány nem helyezett nyomást a városra, ám tavaly júliusban egy 600 hektáros kiemelt beruházási célterületet jelölt ki Pécs közvetlen közelében, Bicsérd, Kővágótöttös és Kővágószőlős községek területén. A kormányhatározat nem nevesítette, milyen ipari beruházást terveznek a helyszínre hozni.

Aggódnak a Pécsiek, a kormány azonban hallgat

A célterület az ivóvízellátás szempontjából kritikus helyen fekszik. A helyszín közelében vannak a tortyogói és a pellérdi vízbázisok, amelyek Pécs vízigényének körülbelül a 90 százalékát fedezik. A vízbázisok védőövezete egyes pontokon keresztezi a befektetési területet. 

„A beruházás legnagyobb kockázatát az jelenti, hogy ha a vízbázisok területéről még több vizet szeretnének kinyerni, akkor Pécs ellátására kevesebb jutna” – mondta Szarvasné Domján Edit, a víziközműcég műszaki osztályvezetője.

Ebben az esetben Pécsnek több Duna-vizet kellene átvennie, de ennek is megvan a kockázata, mivel kétségek vetődtek fel afelől, hogy a Mohács irányából érkező vízvezeték teljesen biztonságos-e.

A legkomolyabb félelmek az akkuipar betelepülése miatt merültek fel, Pécs környékén tartanak attól, hogy szennyezőanyagok jelenhetnek meg a vízben. 

A kormányzattól tavaly nyár óta nem adnak számot arról, hogy konkrétan milyen jellegű iparfejlesztést terveznek a célterületen. Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi parlamenti képviselője és Szabó Tímea a Párbeszéd képviselője több ízben is kérdést intézett az illetékesekhez. Legutóbb Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára azzal hárította el a válaszadást, hogy „minden esetben a beruházási tárgyalások lezárulta után van lehetőségünk tájékoztatást adni az adott beruházásról. Ez a nemzetközi gyakorlat, máskülönben esélyes, hogy elijesztjük a befektetőket” – olvasható a 24.hu cikkében. 

A gazdálkodók féltik a földjeiket

Az érintett beruházási körzet 80 százalékban mezőgazdasági terület, ahol jelenleg is gazdálkodás folyik, a helyiek szerint kiváló minőségű termőföldön. A kormányhatározatban is megjegyzik, hogy szükség lesz az agrárterületek átminősítésére, emiatt több gazda attól tart, hogy hamarosan a földek kisajátítására is sor kerülhet.

Vér József, Bicsérd független polgármestere a 24.hu-nak azt mondta, összesen 106 tulajdonosnak van földje a beruházási célterületen, ezeknek nagyobb része termőföld, kisebb része erdő, illetve legelő. Megerősítette, hogy a területen ipari parkot hoznak létre, amelyet sem ő, sem a község képviselőtestülete nem ellenez. Az akkuipar megtelepüléséről nincs tudomásuk, az ezzel kapcsolatos híreket hangulatkeltésnek minősítette.

(Kép: Nikolett Emmert / Pexels)