Áder János hatalmasat tévedett, pedig ő képviseli Magyarországot az ENSZ klímavédelmi konferenciáján

2019. szeptember 21., 14:23

Szerző:

Hétfőn kezdődik az ENSZ klímacsúcsa New Yorkban, amelyre a köztársasági elnök két meglehetősen kínos kijelentéssel hangolt. Az egyik az volt, hogy Magyarország felelőssége kisebb a Föld nevű bolygóért más országokénál, ami után elejtette azt is:

– Az Európai Unió (…), azaz 28 ország éves kibocsátása annyi volt, amennyit Kína egy nap alatt a légkörbe bocsátott.

Csakhogy ez egyszerűen nem igaz. A 444 nézett utána a számoknak, és kiderült, hogy amíg 

  • Kína éves kibocsátása 2017-ben 10877,218 megatonna, 
  • az EU éves kibocsátása 2017-ben 3548,345 megatonna

volt, vagyis Kína nem 365-ször, hanem háromszor annyira szennyez, mint a 28 tagország együttvéve. 

R20 klímavédelmi csúcstalálkozó Bécsben
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János kijelentése tökéletesen idomul ahhoz, hogy Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal karöltve júniusban megvétózta meghiúsította a 2050-es karbonsemlegesség eléréséhez vezető EU-s klímavédelmi célkitűzések elfogadását. Orbán Viktor azzal érvelt, hogy a 2050-re kitűzött karbonsemlegesség hatalmas kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna a magyar iparra, ha pedig Magyarország betartaná a célkitűzésben foglaltakat, az a magyarok rezsiköltségeinek 30-40 százalékos emelkedésével járna. A miniszterelnök ehhez hozzáfűzte, hogy EU-s források kellenek ahhoz, hogy meg lehessen valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, ebben az esetben pedig Magyarország vállalná a 2050-es célkitűzéseket is. – Úgyhogy kezdjünk el tárgyalni a pénzről – mondta.

Pénteken a világ 134 országának 2300 városában több millió ember vonult az utcákra tüntetni, hogy a politikusok erőteljesebben lépjenek fel a klímaváltozás ellen.

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.