Újabb devizahiteles dráma: Gyálon egy 85 éves nőt és a lányát kilakoltatják, mert nem tudták fizetni a törlesztést

2019. július 30., 17:00

Szerző:

Most szerdán, július 31-én lakoltatnak ki egy 85 éves nőt és lányát gyáli otthonukból. H. Ágnes édesanyjával 2006 óta él a településen, devizahitelből vásárolt ingatlanjukban. Az eredetileg 10 millió forintos hitel törlesztőrészlete néhány év alatt a háromszorosára nőtt. Volt olyan hónap, amikor több volt a fizetendő részlet, mint Ágnes teljes fizetése – számol be az esetről A Város Mindenkié blogján.

A törlesztőrészleteket ezért nem tudták fizetni. Az OTP Faktoring Zrt. pedig kezdeményezte az ingatlan elárverezését, az árverési vevők aztán a kilakoltatást. Ágnesnek van munkája, ennek ellenére a szélsőséges lakbér-emelkedés miatt kérdéses, hogy találnak-e maguknak megfelelő lakhatást. Ráadásul jövedelmük is végrehajtás alatt áll.

Az AVM a helyi önkormányzatokról szóló törvényt idézve azt írja, hogy a települési önkormányzat kötelező feladata a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása. Ezért a civilek azt kérték Gyál Város Önkormányzatától, hogy legalább átmeneti jelleggel biztosítson elhelyezést Ágnesnek és 85 éves édesanyjának egy támogatott lakbérű önkormányzati bérlakásban.

 

Emellett arról kérdezték az önkormányzatot, hogy mit tett annak érdekében, hogy a család ne váljon hajléktalanná, miért nem élt elővásárlási jogával az ingatlan esetében. A civilek az első, nem nyilvános megkeresésükre elutasító választ kaptak, de továbbra is remélik, hogy az önkormányzat betartja a törvény rendelkezését, és legalább átmeneti elhelyezést biztosít a két asszonynak.

Április 30-án járt le a kilakoltatási moratórium, azóta felpörögtek a végrehajtások. Csak májusban 852 kilakoltatást hajtottak végre Magyarországon.

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.