A rendőrség szerint hazudott Jozef Rohác, nem ő ölte meg Prisztás Józsefet

2018. szeptember 3., 17:05

Szerző:

Lezárult a Prisztás-gyilkosság ügyében a Kúria által elrendelt perújítási nyomozás, amely azután indult, hogy az 1998-as Aranykéz utcai robbantásért és Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác azt vallotta, ő ölte meg Prisztás József üzletembert is 1996-ban - értesült a Pesti Srácok.

A hírportál szerint a rendőrség arra jutott, hogy nincs ok a perújításra, mivel a szlovák férfi vallomása „több irányból is cáfolva lett”. Az már korábban kiderült, hogy Rohác semmi olyat nem mondott a vallomásában, amiről korábban ne írtak volna a magyar lapok, ugyanakkor egy sor olyan részletet megkerült, amit csak a tettes és segítője tudhat. A lap emlékeztetett: a gyilkos kerékpárral érkezett, majd közelről fejbe lőtte a dzsipjébe beszálló Prisztást, ezután elhajtott. Csakhogy a sajtó nem írt a kerékpár típusáról, hogy az sport- vagy túrakerékpár volt-e, és ezt Rohác sem tudta.

Aranykéz/Fenyő - Életfogytiglanra ítélték első fokon Roh? Jozef Rohác
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rohác azt állította, hogy nem Portik Tamástól, a 90-es évek közismert olajmaffiózójától jött a Prisztás-gyilkosság megbízása, amely miatt Portik jogerősen 15 év börtönbüntetést kapott. A szlovák bérgyilkos idén nyáron viszont azt vallotta, hogy egy dunaszerdahelyi csoporttól jött a közvetlen megbízás, akik az orosz-ukrán maffia megrendelésére akartak végezni Prisztással. A védő megjegyezte, Rohác a kihallgatásán arról is beszélt, hogy a gyilkosságot emlékei szerint 10 és 15 ezer közötti német márkáért vállalta el, ami másfél millió forint körüli összeg, miközben egy ilyen gyilkosságnak az ára akkoriban tízmillió forint körül mozgott. 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.