A Radnóti Miklós érettségizett diákjainak 41 százaléka külföldön tanul tovább

2018. szeptember 3., 19:08

Szerző:

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium évnyitóján kiderült, hogy az idén érettségizett diákok 41 százaléka nem a hazai felsőoktatásban folyatja tanulmányait – írja a hvg.hu.

Fotó: indafoto/Bárdossy Krisztina

Ez az arány tavaly 38 százalék volt. A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban is növekvő tendenciáról számoltak be. A tavaly végzett diákok 37,9 százalékát vették fel külföldi egyetemre, a végleges adatokat most összesítik. Erős-Honti Zsolt intézményvezető-helyettes szerint nagyban függ az elvándorlás attól, mennyire összetartó az adott végzősök közössége.

– Sokszor egymást bátorítják, húzzák a külföld felé, máskor inkább a maradásban lehet szerepe a kortársaknak

– mondta Erős-Honti Zsolt.

A Deák Téri Evangélikus Gimnázium évek óta előkelő helyen szerepel a középiskolai ranglistákon. Végzőseinek mindössze öt százaléka ment külföldre. Az egyházi elitiskolák diákjai jellemzően inkább maradnak itthon, mint az állami intézményekbe járó társaik. A tavaly végzett 59 diák közül 3 ment külföldre.

A nyugati határnál nagyjából minden tizedik elitgimnáziumba járó diák távozik külföldre. A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumból és a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból is most már évek óta 10 százalékos a külföldre felvett diákok aránya. A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban ez az arány növekszik, jelenleg 7 százalékos.

A nyugati határnál az elsődleges célország Ausztria és Németország, a fővárosi iskolák esetében viszont Anglia.

A portál megjegyzi, hogy sokan azért választják a külföldi továbbtanulást, mert amit tanulni szeretnének, azt abban a formában nem oktatják Magyarországon. Vannak, akik a tisztesebb megélhetés reményében mennek külföldre tanulni, de döntésükben szerepet játszik a modernebb oktatás, a jobb egészségügyi ellátás és a nyugodtabb életvitel is. És aligha térnek vissza.

 

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

2022. december 7., 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.