A Radnóti Miklós érettségizett diákjainak 41 százaléka külföldön tanul tovább

2018. szeptember 3., 19:08

Szerző:

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium évnyitóján kiderült, hogy az idén érettségizett diákok 41 százaléka nem a hazai felsőoktatásban folyatja tanulmányait – írja a hvg.hu.

Fotó: indafoto/Bárdossy Krisztina

Ez az arány tavaly 38 százalék volt. A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban is növekvő tendenciáról számoltak be. A tavaly végzett diákok 37,9 százalékát vették fel külföldi egyetemre, a végleges adatokat most összesítik. Erős-Honti Zsolt intézményvezető-helyettes szerint nagyban függ az elvándorlás attól, mennyire összetartó az adott végzősök közössége.

– Sokszor egymást bátorítják, húzzák a külföld felé, máskor inkább a maradásban lehet szerepe a kortársaknak

– mondta Erős-Honti Zsolt.

A Deák Téri Evangélikus Gimnázium évek óta előkelő helyen szerepel a középiskolai ranglistákon. Végzőseinek mindössze öt százaléka ment külföldre. Az egyházi elitiskolák diákjai jellemzően inkább maradnak itthon, mint az állami intézményekbe járó társaik. A tavaly végzett 59 diák közül 3 ment külföldre.

A nyugati határnál nagyjából minden tizedik elitgimnáziumba járó diák távozik külföldre. A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumból és a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból is most már évek óta 10 százalékos a külföldre felvett diákok aránya. A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban ez az arány növekszik, jelenleg 7 százalékos.

A nyugati határnál az elsődleges célország Ausztria és Németország, a fővárosi iskolák esetében viszont Anglia.

A portál megjegyzi, hogy sokan azért választják a külföldi továbbtanulást, mert amit tanulni szeretnének, azt abban a formában nem oktatják Magyarországon. Vannak, akik a tisztesebb megélhetés reményében mennek külföldre tanulni, de döntésükben szerepet játszik a modernebb oktatás, a jobb egészségügyi ellátás és a nyugodtabb életvitel is. És aligha térnek vissza.

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.