A Párbeszéd képviselői cölöpöket és összekötözött nádast tettek Mészáros Lőrinc budai villája elé

A Fertő tavi, természetvédelmi területet és világörökséget is károsító beruházást ellen tartott tiltakozó akciót a Párbeszéd.

2021. június 10., 13:44

Szerző:

A Párbeszéd Magyarországért Mészáros Lőrinc budai villája előtt tartott tiltakozó akciót a Fertő tavi beruházások ellen. Az akció keretében a Párbeszéd képviselői, köztük Kocsis-Cake Olivio cölöpöket és összekötözött nádast tettek a 12. kerületi ingatlan elé. A tiltakozásról készült Facebookon megosztott videón látható, hogy az ingatlan kapuja mögül biztonsági őrök is szemlélték az akciót, az egyikőjük rendőrök kihívásával is fenyegette a képviselőket. 

A Fertő tóhoz tervezett turisztikai fejlesztés keretében Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. 9 milliárd forintot nyert vitorláskikötő építésére. A kivitelező cég jelentős területen kiirtotta a nádast, valamint a cölöpházak tulajdonosait felszólították ingatlanjaik lebontására.

A Fertő tó egyedüli stranddal és víziteleppel rendelkező magyarországi partszakasza Fertőrákoson található, ide tervezik az állami gigaberuházást. A tervek szerint egy 4 csillagos szálloda, fedett sportkomplexum, 880 férőhelyes parkoló, vendégházak, kemping, étterem és 850 vitorlás és 400 evezős csónak fog megépülni a Fertő–Hanság Nemzeti Park UNESCO Világörökségi és Natura 2000 területen.

A gigaberuházás ellen többek között a helyiek, a Fertő tavat nagyobbrészt birtokló Ausztria, 73 civil szervezet és az UNESCO is tiltakozott, valamint a Greenpeace pert is indított az ügyben a Kormányhivatal ellen.

(Kiemelt kép: Párbeszéd Magyarországért Facebook-oldala)