A MOK szerint tovább tartják kórházban a gyermekeket, mint kellene

A Kórházszövetség és a MOK szerint is indokolatlanul sokáig tartják bent a gyermekeket. 

2023. október 29., 12:38

Szerző:

Egy anya az RTL-nek azt mondta, a kórház azt mondta, megfigyelésre még bent tartják gyermekét, amikor a kezelések után már a második napon jól volt a kisfia. A csatorna felkereste a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnökét, Szijjártó Lászlót, aki közölte, hogy ez nem egyedi eset. 

Velkey György, a Kórházszövetség elnöke szerint is létező problémáról van szó. Hozzátette, anyagi veszteséget jelenthet az intézményeknek, ha gyorsan látják el a gyerekeket. Úgy tudja, már folyamatban van egy jogszabálymódosítás, amely nem az ápolási napokat fínanszírozná. 

A MOK Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke szerint ha az indokoltnál tovább tartják őket kórházban, az sérti az orvosi etikát és gyermeknek is egyfajta bántalmazás.

Gulyás Gergely elképzelhetetlennek tartja, hogy a szükségesnél tovább tartanák bent a gyermekeket. A csatorna a szerdai kormányinfón tette fel a kérdést a miniszternek, aki szerint kizárt, hogy orvosi protokollal szemben akár egy fél órával tovább tartson bent egy gyermeket.″ Az ügyre a Belügyminiszter is reagált, válaszukban azt írják, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt nem keresték a problémával. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP via AFP)