A Miniszterelnökség cáfolja Karácsonyt és szakmai hiányosságokra panaszkodik

A Miniszterelnökség nyílt levelet küldött a főpolgármesternek az uniós helyreállítási alappal kapcsolatban; ebben állítják, hogy ők minden tájékoztatási és módszertani segítséget megadtak Karácsony kollégáinak.

2021. május 25., 12:39

Szerző:

A főváros vezetése a Helyreállítási Terv társadalmi egyeztetési folyamatába csak a terv leadását megelőző hetekben igyekezett bekapcsolódni, noha a részvételre a kormánytól korábban többször is felkérést kapott – olvashaó az MTI-hez eljuttatott nyílt levélben.

E szerint Palkovics László közel egy évvel ezelőtt, 2020 nyarán – mint európai uniós fejlesztésekért felelős miniszter –, levélben kérte fel Karácsonyt a javaslatai megfogalmazására. A kérés válasz nélkül maradt, majd decemberben a Karácsony által vezetett Budapesti Önkormányzatok Szövetségét kérték, hogy vegyen részt a folyamatban, a véleményezéssel és javaslattétellel azonban március végéig nem éltek.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2021. március 25-i ülése után létrejött munkacsoport megkezdte a munkát, a Miniszterelnökség munkatársai állítják, hogy ők minden tájékoztatási és módszertani segítséget megadtak Karácsony kollégáinak.

„A főváros ezután megfogalmazott javaslataiban a gyakran sokmilliárdos tételeket Főpolgármester úr kollégái egy SMS átlagos hosszúságával próbálták alátámasztani. A főváros terveinek szakmai kidolgozatlansága és számszaki alátámasztottságuk teljes hiánya még a javaslatok érdemi mérlegelését is rendkívül megnehezítette”

– folytatódik a nyílt levél, ami szerint „a főváros javaslatcsomagjának jelentős része nem illeszkedik az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének feltételrendszeréhez”.

A kormány által benyújtott terv a források 34,1%-át az egészségügyre, 20,4%-át oktatásra és felzárkóztatásra, 25%-át környezetbarát közlekedésfejlesztésre, a fennmaradó részét pedig megújuló energiára, vízgazdálkodásra és körforgásos gazdaságra fordítja. A kormány tervei szerint a fejlesztések egyötöde Budapesten és az agglomerációban valósul meg, illetve ezen felül számos országos léptékű beruházás szolgálja majd a főváros fejlődését – tették hozzá a levélben.

Mint írják a kormány a fővárossal való együttműködési nehézségek ellenére fenntartja azon szándékát, hogy a következő uniós költségvetési időszakban Budapest és agglomerációja fejlesztésére a hazai és az európai költségvetésből több ezer milliárd forint fejlesztési forrást biztosít. Ennek meghatározó részét egészségügyi beruházásokra, a főváros és agglomerációja közlekedésfejlesztésére, gazdaságfejlesztésre, innovációra és oktatásra, valamint zöld fejlesztésekre, parkokra fogjuk fordítani.

Karácsony május elején azt mondta, hogy a kormánnyal ellentétben a ő nemcsak a vissza nem térítendő részt, hanem a 3500 milliárdos hitelkeretet is lehívná az EU helyreállítási alapjából, és a Magyar Önkormányzatok Szövetségével azt is kidolgozták, ők hogyan költenék el a pénzt. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után a Városházán, 2019. december 12-én. Fotó: MTI | Bruzák Noémi)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.