A MÁV elutasította a kérést, mégis lesz emléktáblája a marosvásárhelyi roma hősnek

2017. október 10., 13:42

Szerző:

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla marosvásárhelyi cigány hős emléktábláját – tájékoztatta az MTI-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A közlemény szerint Balog Zoltán a sajtóból értesült arról, hogy civil kezdeményezésre a Nyugati pályaudvar épületén szerettek volna emléktáblát elhelyezni Puczi Bélának, de a MÁV szabályzata ezt nem teszi lehetővé.

Fotó: Kökényesi Gábor

Szombaton, a Roma Büszkeség Napján derült ki, hogy a MÁV megtagadta a kérést az emléktábla elhelyezéséről a Nyugati pályaudvar épületén. A cég arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy Puczi nem volt a MÁV alkalmazottja.

Balog a vasúttársaságot felügyelő miniszterrel való egyeztetés után ajánlotta fel, hogy a Cziffra-palota falán kaphat helyet az emléktábla. 

Puczi az 1990-es „fekete március”, a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom roma hőse volt. A „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!” felkiáltás jegyében többedmagával ő védte a magyarokat a görgényi román parasztoknak a dühétől, akiket a szélsőséges nacionalista szervezet, a Vatra Romaneasca uszított erőszakra a magyarok ellen. Puczit huliganizmus vádjával a román igazságszolgáltatás másfél év börtönre ítélte a „fekete márciusban” játszott szerepéért. Utána szeretett volna Magyarországon élni, de a Bevándorlásügyi Hivatal egyik tisztségviselőjétől azt kapta: „Maga minek jött ide, cigányból van itt elég.” 2009-ben hunyt el. Az emléktábla ötletét – mondták a szervezők – a MÁV azzal az indokkal utasította el, hogy Puczi nem volt a társaság dolgozója.

Puczi özvegye 2010 márciusában vette át férje posztumusz Petőfi Emléklap a Helytállásért elismerését Balogtól. A Terror Háza Múzeum és a Polgári Magyarországért Alapítvány akkor az 1990-ben Marosvásárhelyen elkövetett magyarellenes pogrom áldozatairól és bebörtönözötteiről tartott megemlékezést és adott át támogatást.