Az Alkotmánybíróság szerint rasszista szlogen közzétételére kötelezhető az RTL Klub: kampányolni lehet a cigánybűnözés fogalmával

2019. május 29., 19:14

Szerző:

RTL Klub a tavaszi EP-választási kampány során megtagadta a szélsőséges Mi Hazánk Mozgalomtól, hogy eredeti formájában leadja annak politikai hirdetését, mert a videóban elhangzik a párttól a "cigánybűnözés" kifejezés. A csatorna arra hivatkozott, hogy etnikai csoportok elleni uszítást, gyűlöletbeszédet sem lehet közzétenni, ők ennek nem kívánnak teret adni.

Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom) bemutatja a pártja által életre hívott Nemzeti Légió szervezetét.
Fotó: Mi Hazánk Mozgalom Facebook-oldala

A Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) a Mi Hazánk Mozgalom sikerrel támadta meg az RTL Klub döntését, a csatorna ez ellen a Kúriánál fellebbezett, ám az is a pártnak adott igazat. A csatorna végül az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az AB szerdai döntése szerint az RTL jogsértő módon kötelezte a Mi Hazánk Mozgalmat a "cigánybűnözés" kifejezés eltávolítására a szervezet saját politikai hirdetéséből – számolt be a döntésről az Index.

A jogi érvelés lényege, hogy gyakorlatilag bármit be lehetne nyújtani kampányidőszakban politikai reklámként,

akár azt is, hogy Orbán Viktor egy filmtrükk alkalmazásával egy kecskével fajtalankodik a Hősök terén.

Ugyanis az az abszurd helyzet, hogy sem a politikai reklámot közlő médium, sem az NVB, sem a Kúria, sem az AB nem bírálhatja annak tartalmát.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.