A Jobbik szerint a túlélésük múlik az EP-választáson, az LMP is önállóan indul, de az önkormányzati választáson együttműködne

2019. február 23., 16:46

Szerző:

A Jobbik megmaradását nevezte a májusi európai parlamenti választás fő tétjének Szilágyi György frakcióvezető-helyettes és szóvivő szombaton, a párt rendkívüli kongresszusa után. Szilágyi szerint ha elegendő voksot kapnak, a Fidesz nem meri betiltani a Jobbikot, amely jelenleg az ellenzék legerősebb pártja.

- A mi célunk csak az lehet, hogy minél több szavazatot kapjunk és ezzel is megroppantsuk a nemzeti együttműködés rendszerét - jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy ebben a küzdelemben az igazság a Jobbik fő ereje és fegyvere, ezért nem tudja őket legyőzni az igazságtalanságot megtestesítő Orbán Viktor és Fidesz. Szilágyi szerint egy olyan diktatúra ellen küzdenek, amelynek a zsarolás, a korrupció, a felhalmozott vagyon, az állami szervek kézi irányítása, a saját médiabirodalom adja a fő erejét.

Szilágyi György, a Jobbik szóvivője
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A politikus közölte: a tanácskozáson elfogadott alapszabály-módosítás alapján különösen indokolt esetben, a pártelnökség írásos jóváhagyásával más - a jövőben létrehozandó - pártba is beléphetnek a Jobbik tagjai. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újabb pénzbüntetése miatt ugyanis a megszűnés fenyegeti a Jobbikot. Szilágyi szerint napokon belül kiderül, kapnak-e részletfizetési lehetőséget az ÁSZ által kiszabott szankcióra, amelyet igazságtalannak, törvénytelennek tartanak, de igyekeznek befizetni, ugyanakkor az újabb szankció miatt is nemzetközi jogi fórumhoz fordulnak. 

A Jobbik szóvivője arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártok közül szoros együttműködést csak az LMP-vel tudnak elképzelni, de ügyek mentén elengedhetetlen az összefogás a többiekkel is.

Kongresszust tartott szombaton az LMP is, ami után Keresztes László Lóránt társelnök bejelentette: a többi ellenzéki párthoz hasonlóan az LMP is önálló listával indul az európai parlamenti választáson. Arról, hogy az EP-listán kik kapjanak helyet, a kétnapos kongresszus további részében határoz az LMP. A jelöltaspiránsok között van Demeter Márta társelnök, Kendernay János elnökségi tag és Vágó Gábor korábbi parlamenti képviselő.

Keresztes László Lóránt

Keresztes László Lóránt közölte a kongresszus önkormányzati választási együttműködést érintő döntését is, eszerint

a kormánypártok és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével helyi szinten, vagyis az önkormányzati választásokon nyitottak olyan értékalapú együttműködésre más szervezetekkel, amely lehetőséget ad a valódi változásra, az ökopolitika megvalósítására.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.