Az egyik gyermekét elvesztő édesanya Geréb Ágnesről: „ennél kompetensebb emberrel szülni nem tudom, ki tud”

2018. február 11., 21:29

Szerző:

Megszólalt az asszony, akinek gyermeke halála, s a szülés vitatott körülményei miatt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatása gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla. A nő korábban a nyilvánosság előtt nem beszélt a történtekről, ám a 444.hu-nak felidézte az előzményeket, az ikrei születésének estéjét és azokat a hónapokat, amelyeket beteg gyermekükkel kórházról kórházra járva töltöttek.

Andrea ikreit 2003-ban Geréb Ágnes és három kollégája segített világra hozni; az egyik fiú teljesen egészségesen született, a másik nem, ő néhány hónap múlva meghalt. Elmondása szerint: 

a terhessége teljesen problémamentes volt, nőgyógyász is követte magzatai fejlődését, születésük előtt két héttel pedig egy másik orvoshoz is elmentek ultrahangra, hogy kikérjék a véleményét: merjék-e vállalni az otthonszülést. Az orvos nem látta ennek akadályát.

Az első kisfiú 2003. december 25-én – előző nap indult meg a szülés – délután jött a világra Geréb Ágnes, két bába és egy dúla felügyeletével, a még a méhben maradt gyermek szívhangja azonban romlott, ezért Andrea oxitocint kapott. Geréb azt mondta neki, minél előbb meg kell szülnie a babát, mert odabenn nem tudnak rajta segíteni. Amikor a másik fiú is megszületett, a segítők megkezdték az ellátását, és értesítették a mentőket. Andrea úgy emlékszik, egyikük sem esett pánikba, mindannyian tudták, mi a feladatuk, mit kell tenniük. Később a gyerekeket és őt is mentővel vitték kórházba.

A később született kisfiút egyetlen egészségügyi intézményből sem akarták hazaengedni, azt mondták a családnak, hogy egy ilyen kisbabát otthon nem lehet ellátni. Végül a kistarcsai kórházban találtak olyan orvost, aki felkészítette a családot a gyermek otthoni ápolására, ám a kicsi végül hat hónaposan elhunyt.

„Én lehetnék az, aki azt mondja, hogy ez az Ági felelőssége, ő nekem azt ígérte, hogy minden szuper lesz. De ő nem ígérte, hogy minden szuper lesz. Ő azt mondta, hogy a tudásának megfelelően mindent meg fog tenni azért, hogy ez egy háborítatlan szülés legyen. Ő egy végzett szülész-nőgyógyász. Egy végzett bába. Egy végzett pszichológus. Ennél kompetensebb emberrel szülni nem tudom, ki tud” – fogalmazott az asszony, aki szerint sosem szabad elfelejteni, hogy két kisbaba meghalt. „De hogy ebben az Áginak milyen felelőssége van... Ha ez annyira egyszerű lenne, miért nem zajlott le egy év alatt a per. Miért tartunk itt 14 év után is, hogy még mindig a bíróságon tanúskodni kell az anyukának?”

Andrea később is az intézményen kívüli szülést választotta, három egészséges gyereke született otthon, minden alkalommal Gerébéket hívta segítségül. Az ítéletet igazságtalannak érzi.

Geréb Ágnes köztársasági elnöki kegyelemért fordult Áder Jánoshoz. Az ügyet támogató petíciót már közel 40 ezren aláírák. Néhány hete pedig több ezren demonstráltak virágokkal a szülész-nőgyógyász bába mellett.