A Fidesz EP-képviselői kilépnek az Európai Néppárt képviselőcsoportjából

A Fidesznek nem tetszett az új alapszabály, amellyel kizárhatták volna őket, ezért inkább kilépnek. 

2021. március 3., 11:37

Szerző:

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet - közölte Pedro Lopez de Pablo, az EPP EP-frakciójának alelnöke szerdán a Twitteren. A módosítás egyebek mellett lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

A 148 támogató, 28 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadott alapszabály lehetővé teszi egész delegációk kizárását és tagságuk felfüggesztését, amíg korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

A módosított működési szabályzat szerint egy tag vagy egy teljes képviselőcsoport jogainak ideiglenes, meghatározott idejű felfüggesztésének elfogadásához szintén kétharmados többség szükséges. A szöveg szerint az Európai Néppártban felfüggesztett pártok tagságát automatikusan szavazásra kell bocsátani az EP-csoportban is. Ebben a kivételes esetben az egyszerű többség is elegendő a felfüggesztéshez.

Mind a kizárást, mind pedig a tagság ideiglenes felfüggesztését a frakció elnöksége, vagy a frakció tagságának 15 százalékát adó képviselők kezdeményezhetnék, feltéve, hogy utóbbiak legalább négy nemzeti delegációból származnak - szerepel a szövegben.

A szavazást követően Fidesz 12 európai parlamenti képviselője közleményben közölte, kilép az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából.

Sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta többezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait - közölte Gál Kinga és Deutsch Tamás.

A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Álláspontjuk szerint, minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Hat északi és balti ország kereszténydemokrata pártja kedd este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezték a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését - írta a Népszava. A lap értesülései szerint ezt levélben közölték Manfred Weber frakcióvezetővel.

A Fidesz távozásáról Orbán Viktor levélben értesítette Webert: „Csalódottan látjuk, hogy miközben több százezer európai ember kerül kórházba, orvosaink az emberéletek megmentésén dolgoznak, ez alatt az EPP képviselőcsoportját belső adminisztratív ügyek bénítják meg, és azzal foglalatoskodik, hogy elnémítsa és letiltsa demokratikusan megválasztott parlamenti képviselőinket” - írta Orbán.

A miniszterelnök szerint az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja belső szabályzatának megváltoztatása ellenséges lépés a Fidesszel és a választóikkal szemben, mivel a képviselők korlátozása a magyar választókat fosztja meg a demokratikus jogaitól. „Ez antidemokratikus, igazságtalan és elfogadhatatlan. Ebből kifolyólag a Fidesz vezető testülete úgy döntött, hogy azonnal elhagyjuk az EPP európai parlamenti képviselőcsoportját” – fogalmazott a párt elnöke.

A levelet Novák Katalin miniszter, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke tette közzé:

(kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Seeger)