A British National Party látogatása Verőcén

A The Sun című lap fedett újságírója beszámol arról a nemzetközi neonáci találkozóról, amelyet augusztus 1-7 között rendeznek a magyar fővárostól nem messze fekvő Verőcén. Alig két héttel a norvégiai események után, a magyarországi szélsőjobboldali összejövetelen megjelent a brit neonáci párt egyik vezetője is és fellépett a norvég tömeggyilkos kedvenc énekesnője, bizonyos Saga.

2011. augusztus 4., 19:36

Szerző:

A Verőce jegyzője által jóváhagyott „zenés, táncos rendezvényen” több ezer – Európa különböző országaiból érkező - szélsőséges vett részt, többek között a British National Party (BNP) londoni regionális vezetője, Chris Hurst, aki „Sieg Heil” kiáltással és náci karlendítéssel üdvözölte a színpadon fellépő svéd énekesnőt, aki nem mellesleg Anders Behring Breivik, a norvég tömeggyilkos egyik kedvenc énekese; őrült manifesztumában 12 dalát idézi a művésznőnek. Az énekesnő hasonló módon viszonozta az „üdvözlést”, miközben rasszista szövegű dalait énekelte.

Hurstöt elmondása szerint figyelmeztették a hitleri köszöntése miatt és emlékeztették, hogy kamerák veszik, de úgy reagált, hogy „itt megteheti, mert barátok között van”. A BNP regionális vezetőjét ugyan kissé aggasztja, hogy az utóbbi időben otthon, Angliában némileg veszítettek népszerűségükből a fiatalok körében az iszlámellenes English Defence League és a szintén szélsőséges Independence Party on Europe javára, de bízik benne, hogy az ifjúság számára alapított, Resistence (Ellenállás) nevű új szárnnyal „biztosíthatják a brit gyermekek jövőjét.”

A magyar Hatvannégy Vármegye által szervezett találkozón, „melynek jellege mélyen nyugtalanító” a The Sun újságírója szerint, bőséges árukínálatot találtak az ide látogatók; náci emléktárgyak, Adolf Hitlert és Rudolf Hesst vagy az auschwitzi haláltábor bejáratát ábrázoló pólók, kitűzők és (a Magyarországon betiltott) horogkeresztes jelvények között válogathattak tetszésük szerint. A Magyar Sziget összejövetelét beszélgetések és filmvetítések – többek között egy, a Hitlerjugendről szóló film– gazdagították.

A helyi Népegészségügyi Intézet, az Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság és a község rendőrőrse mindent rendben találtak, így Verőce jegyzője nem látta az engedély kiadásának akadályát. Szerencsére a kürtöskalács-sütő is rendelkezett a megfelelő engedéllyel és vízvételi lehetőséggel, így Chris Hurst és társai feltehetőleg elégedetten, jóllakottan és élményekben gazdagodva térhetnek haza Angliába és Európa más országaiba, ahol egy ilyen „zenés, táncos rendezvény” megtartása valószínűleg nagyobb akadályokba ütközne a hatóságok részéről.

További Nagy-Britanniával kapcsolatos cikkeket olvashat az

angolosan.huweboldalon.

16:19

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.

14:16

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb döntést hozott: ezúttal a polgármester-jelöltként a VI. kerületben csúfos vereséget szenvedő Kovács Balázs Norbertet nevezte ki a fővárosban megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztossá.