A bíróság szerint az EMMI jogtalanul utasította ki a sajtót a kórházakból

Eddig csak az MTI-t és a köztévét engedték be.

2022. február 2., 07:59

Szerző:

A Telex korábban bíróságon támadta meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) azt a döntését, amellyel minden, általa kiválasztott médiát kitiltott a kórházakból a koronavírus-járvány alatt. A Telex szerint a kormánytól független médiát tiltották ki, csak az MTI-t és a köztévét engedték be.

A bíróság most azt mondta ki, hogy nem a minisztérium hatásköre dönteni a kórházakban készült felvételekről, hanem az intézményvezetőké, mivel az EMMI csak irányítási jogkört gyakorol a kórházak felett, és ráadásul a minisztérium se hivatkozott olyan jogszabályra, ami alapján jogszerűen dönthetett volna ilyen kérdésben.

A Telex úgy írt a kitiltásokról, hogy a sajtót segítette volna a tények tisztázásában, ha megmutathatja a nyilvánosságnak, hogy mi zajlik a kórházakban, például mekkora a baj az intenzív osztályokon. A portál több mint 50 alkalommal kért fotózási engedélyt tucatnyi kórháztól, de egyszer se kapta meg azt.

(Kiemelt kép: Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. Fotó: MTI/Balázs Attila)