A 49 százalékos Fidesz-győzelem után kétharmaddal kormányzó Orbán-kormány szerint nem volt meg a kétharmad a Sargentini-jelentés mögött

A Corvinus tényleg közalapítványi tulajdonba kerül, de Gulyás Gergely kancelláriaminiszter reagált Lázár János futballkritikus nyilatkozatára is. Kormányinfó.

2018. szeptember 13., 15:21

Szerző:

Az Orbán-kormány úgy tekinti, hogy az Európai Parlament nem fogadta el szerdán a Sargentini-jelentést

- mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A tárcavezető közölte, az Európai Parlament nemcsak a saját szabályzatát, de az Európai Unió lisszaboni alapszerződését is tévesen értelmezte akkor, amikor a szavazásnál a tartózkodást nem tekintette leadott voksnak. Ezek figyelembe vételével pedig az Orbán-kormány szerint nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség. A kabinet hétfőn tárgyal arról, hogy milyen lépéseket tesznek a döntés ellen, például a luxemburgi Európai Unió Bíróságához fordulnak-e az ügyben.

A Sargentini-jelentés egyébként tényleg nem kapott volna kétharmados többséget a tartózkodó szavazatok figyelembe vételével, a vége 64,64 százalék lett volna 69,45 százalékos többség helyett. (Csak összehasonlításul: a Fidesznek most úgy lehet most kétharmados többsége az Országgyűlésben, hogy a 2018. április 8-i parlamenti választásokon 49,27 százalékos győzelmet szerzett.)

Fotó: Bazánth Ivola

Arra az újságírói kérdésre, hogy azután, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber a Sargentini-jelentés mellett szavazott, támogatja-e Orbán Viktor miniszterelnök Weber ambícióit az Európai Bizottság elnök posztjára, a miniszter úgy reagált, Manfred Weber a saját pártja, a CSU és a politikai ambíciói között választott (a CSU képviselők nemmel szavaztak a jelentésre - a szerk.). Ezek után át kell gondolni, hogy a néppárti frakcióvezetőt lehet-e támogatni.

Gulyás Gergely bejelentette, az kormány döntött róla, hogy 2019. július 1-től a Budapesti Corvinus Egyetem új fenntartási modellben működik tovább. Elsőként a 168 Óra számolt be az ezzel kapcsolatos tervekről, amelyet most a tárcavezető is egyértelműsített.

A Corvinust a jövőben egy állam által létrehozott közalapítvány működteti majd, a köztes időszakban a fenntartói jogok a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerülnek át.

A miniszter elmondta, az intézkedés célja, hogy a Corvinus a világ 200 legjobb egyeteme közé kerüljön, ehhez pedig jelentős vagyont bocsátanak majd az egyetemet működtető közalapítvány rendelkezésére. (Jelenleg a legjobb 500 között nincs magyar egyetem.) Újságírói kérdésre közölte, ezt a modellt egyelőre más felsőoktatási intézménynél nem akarják alkalmazni, és azt nem céljuk, hogy csökkenjen a Corvinus hallgatói létszáma.

A miniszter azt is közölte, hogy idén ősszel, várhatóan októbertől újabb nemzeti konzultációt indítanak, ezúttal a családtámogatás és a népesedéspolitika témájában. A konzultáción alapuló új jogszabályokat még idén megalkotják.

Újságírói kérdésre, amely szerint Gulyás Gergelynek mi a véleménye miniszteri elődje, Lázár János Facebookra feltöltött videójáról, amelyben a magyar futball áldatlan állapotairól beszél, csak annyit reagált:

Megvertük a görögöket 2:1-re. A videó valószínűleg még a keddi meccs előtt készülhetett.

21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.