20 percet töltött a forró autóban egy bent rekedt kisgyerek

Egy édesanya segélyhívón kért segítséget, miután 9 hónapos kisbabája bent rekedt az Érden parkoló autóban. 20 percet töltött a forró autóban a gyermek, mire kiérkezett a rendőr, aki kimentette.

2022. június 24., 08:43

Szerző:

Rendőr mentett meg egy 9 hónapos, autóban rekedt gyermeket Érden. A kislány nagyon sírt, kipirosodott az arca, és fel volt hevülve a teste. Anyja kért segítséget a segélyhívón, mert miután a kocsi kulcsa az utastérben maradt, bezárt a központi zár – adta hírül az Index. Egy kiérkező rendőr gyorsan kiszabadította a kisbabát.

Az anyuka bekötötte a gépjárművébe a gyermekét, berakta a kulcsot az autó ülésére, és mire körbeért, addigra az autó centrálzárja lezárt. A gyerek nagyjából 20 percet töltött a felforrósodott kocsiban, a tűző napon. Az RTL Híradója szerint úgy tűnt, nincsen komolyabb baja, csak megfigyelésre vitték be a kórházba.

Balázs Gyula őrmester érkezett ki a családi házhoz és azonnal megnézte, hol van a csecsemő, majd betörte a tőle legtávolabbra található ablakot. Az őrmester szerint nagy hőség volt a kocsiban és látszott a csecsemőn, hogy rosszul van. „Amikor sikerült bejutnom az utastérbe, a gyermek ki volt pirosodva, nagyon sírt. Amikor megfogtam a kezét, nagyon fel volt hevülve a teste – mondta el a rendőr.  Perceken belül a mentők is megérkeztek. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy több mentőegységet, köztük a gyermekmentőorvosi kocsit is riasztották.

„Szerencsére a kislányt sikerült időben kiszabadítani, így helyszíni ellátás után stabil állapotban szállítottuk megfigyelésre kórházba"

– mondta a szóvivő.

Legutóbb három hete Újpesten történt pontosan ilyen eset. Akkor is a központi zár hibája miatt egy két éves kisfiú zárult be több mint egy órára a meleg kocsiba, akit szintén a rendőrök szabadítottak kis és komolyabb baj nélkül vészelte át az esetet. Tomajmonostorán június elején azonban tragédia történt: egy négy éves kislányt a buszban felejtettek és több óra elteltével eszméletlen állapotban találtak rá. Még mentőhelikopterrel be tudták vinni a kórházba, néhány nappal később azonban meghalt.

A Katasztrófavédelem szóvivője, Mukics Dániel szerint egyetlen perc is életveszélyes lehet a tűző napon álló kocsiban.

Nincs olyan, hogy egy percre ugrom csak be a boltba, vagy megállok egy gyrosra. Úgy működik az autó a Napon, mint egy kis üvegház. Percek alatt szauna válhat a kocsiból. Ha például 36 fok a külső hőmérséklet, a kocsiban egészen hamar akár 70 fokos hőmérséklet is kialakulhat, ami már életveszélyesnek számít

– mondta a szóvivő.

 

(Kiemelt kép: ROBERT MICHAEL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.