20 hektárnyi zöld területre építenének ezer lakást Debrecenben, de azt sokan ellenzik

Az ellene szóló petíciót már több mint ezren aláírták.

2022. január 24., 07:05

Szerző:

Már több mint 1000 ember írta már alá a Momentum debreceni szervezetének azt a petícióját, amelyet január 10-én indított a párt azzal a céllal, hogy megmutassák a városvezetésnek a beruházás társadalmi elutasítottságát nyilatkozta a Telexnek a momentumos Mándi László, az egységes ellenzék országgyűlési képviselő-jelöltje.

A debreceni városvezetés a Debrecen 2030 program részeként minimum 1000 lakásos lakóparkot építtetne a város nyugati részén. A beruházás mellett a polgármester elmondása szerint többek között a a növekvő ingatlan- és albérletárak miatt döntöttek. A Momentum szerint viszont a beruházás csak jelentős mennyiségű zöldterületet venne el a várostól, a párt ehelyett egy szabadidőpark létrehozását támogatná.

Papp László, Debrecen polgármestere a helyi tévé egy műsorában úgy fogalmazott, hogy a területre a beépítési szabályzat szerint több zöldterületnek kell kerülnie, mint amennyi most a völgy jelenlegi részén található, ráadásul a városrészen folyó Tócó patak mentén, észak-déli irányban egy 2 hektáros zöldsávot fognak kialakítani. Az épülő házak és a mostaniak között pedig szintén kiépítenek egy zöldsávot 3,6 hektáron, amelybe az építési területeken belüli zöldfelületek is beleértendőek, mondta a polgármester, aki szerint a beruházás ellenzői a magas árak fennmaradásában érdekeltek.

A Momentum szerint az így is túlzsúfolt Tocóskert-Tócóvölgyön inkább a már ott lakók életminőségén kéne javítani olyan eszközökkel, mint óvodai csoportok bővítésével és háziorvosi körzetek átalakításával, újak létrehozásával. A Momentum egy másik területen építené fel a lakásokat, elsősorban a város déli területein, a Déli Ipari Parkhoz közel, ahová számos cég költözött az utóbbi éveben. Mándi szerint így közelebb lennének az emberek a munkahelyükhöz, ezáltal a közlekedés és vele együtt a légszennyezettség is mérséklődne.

 

(Kiemelt kép forrása: Facebook)

13:10

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos keresések formálták legnagyobb mértékben az idei év összesített magyar Google-listáját, a felkapott keresések tízes toplistáját Ukrajna vezeti