Galéria – Tizenhetedik alkalommal tartották meg az Élet Menetét

A holokauszt áldozataira emlékezett az Élet Menete vasárnap Budapesten, melyet két év kényszerű kihagyás után, idén 17. alkalommal tartottak meg. 

2022. április 24., 21:05

Szerző:

A menet az Élet Menete Alapítvány által állíttatott, az Újpesti rakpart és a Gogol utca sarkán álló Embermentők emlékműtől – Kelemen Zénó szobrászművész alkotásától – indult a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodához.

Dani Dajan, a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeum igazgatója videóüzenetben köszöntötte a menet résztvevőit. Kiemelte, hogy négy pillér, a gyász, a tudás, az érzelem és a tanulságok levonása szükséges ahhoz, hogy a múltban történtek soha ne ismétlődhessenek meg. Saját tanulságként nevezte meg a független zsidó állam szükségességét és az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam magyarországi nagykövete elmondta, az Élet Menete oktatási program is, hogy a fiatalok is megismerjék a múltat a még élő holokauszt-túlélőktől, tőlük hallva a történteket. A menet küldetésének célja egy olyan világ megteremtése, amelyben a "soha többé" nemcsak a zsidók, hanem minden ember számára valóság. Kiemelte: a 21. században nincs helye az antiszemitizmusnak, s a holokauszt jelentsen örök figyelmeztetést arra, hogy soha többé.

A helyszínen elhangzott: a Hajós Alfréd Uszoda választása szimbolikus volt, mivel Hajós Alfréd olimpiai bajnok, az uszoda tervezője maga is holokauszt-túlélő volt. Az idei rendezvény koncepciója az volt, hogy bemutassanak egy kiváló magyar sportembert, és a sportban is tanúsított tolerancia, az egymás iránti elfogadás és tisztelet jelentőségét.

A rendezvényen fellépett Király Viktor és zenekara, Igó Éva érdemes és kiváló művész, a Baltazár színház művészei, Oláh Ibolya, Födő Sándor és Furák Péter, valamint a Lauder iskola Sirim kórusa.

(Kiemelt képünk: A holokauszt áldozataira emlékezett a 17. Élet Menete 2022. április 24-én. Fotó: Palágyi Barbara I 168)

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.