Száznegyvennégy napot kell várni egy szívbillentyű-műtétre, de egy térdprotézisre sem sokkal kevesebbet

2020. február 20., 13:34

Szerző:

Míg a kórházi beszállítók a tavalyi adósságuk rendezésére várnak, addig a betegek a műtétjükre. A NEAK aktuális adatai alapján az Mfor.hu szedte össze, hogy mennyit változtak a kórházi várólisták a tavalyi állapotokhoz képest. A cikkből kiderül, hogy

a NEAK legfrissebb adatai szerint ma Magyarországon átlagosan a leghosszabb ideig a szívbillentyű-műtére kell várni: 144 napot.

A térdprotézis-műtétre 125 napot, a laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri műtétekre 99 napot, csípőprotézis műtétre 72 napot, ortopédiai nagyműtétekre 68 napot, jelentős kiterjesztési gerincműtétekre 63 napot és nyitott szívműtétre 50 napot kell várni.

Háromdimenziós endoszkóppal végeztek speciális kismetszés?
Fotó: MTI/Mónus Márton

A lap kiemeli, hogy a korábbiakhoz képest rövidültek a várólisták, különösen a szívbillentyű-, az urológiai kisműtétek, a laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri és a csípőprotézis-műtéteknél. Viszont a magánegészségügy is hasít, a magyarok több mint fele fizet rá az állami ellátásra valamelyik szolgáltatónál – ez is kihathatott a várólistákra.

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.