Betiltanák az EU-ban az ízesített hevítéses cigarettát

A cél, hogy 2040-re az európaiak keveseb, mint 5 százaléka dohányozzon.

2022. június 29., 20:07

Szerző:

Az EU végrehajtó szerve a rák elleni küzdelemre irányuló terv részeként az ízesített, hevített dohánytermékek forgalmazásának betiltását javasolta – írja a SkyNews. Az Európai Bizottság közleményében azt írta, hogy javaslata válaszul született arra, hogy a 27 országban jelentősen megnőtt az ilyen termékek forgalma. 

Sztella Kiriakidész, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos elmondta:

„Az ízesített, hevített dohánytermékek piacról való kivonásával újabb lépést teszünk a rák elleni európai terv keretében megfogalmazott elképzelésünk megvalósítása felé, amely szerint 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka fog dohányozni.” 

A hevítéses dohánytermékek olyan elektromos eszközök, amelyek nem folyadékot, hanem valódi dohányt tartalmaznak, ugyanakkor füstmentes – így támogatói szerint kevésbé ártalmas – alternatívát jelentenek a hagyományos dohánytermékekkel szemben. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy nő elektromos cigarettát szív az e-cigaretta korlátozása miatt Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt 2013. július 6-án. MTI Fotó: Kallos Bea)

 

 

Ráérünk arra még! Ugye, milyen ismerős ez a kijelentés? A karácsonyi bevásárlással kapcsolatban ez egy rendszeresen felbukkanó reakció. Hiszen hol van az még? Minek ezt túlgondolni? Persze, idegeskedni nem kell, mert ez pont az ünnep lényegét veszi el. Na, de mi a nyugalom kulcsa? Az időben cselekvés! Ami pedig garantáltan nem egy héttel a Szenteste előtt következik be.

Klímaszorongás és COVID-félelem után itt az energiapara – F. Takács István pszichológus szerint teljesen természetes, hogy az emberek ilyen dolgoktól szoronganak és felvetik magukban azt is: mit tegyek, ha nem lesz benzin? A 168.hu a magyar társadalom jelenlegi mentális egészségéről beszélgetett a pszichológussal.

A szappanokat, amelyet régóta vagy a cél elérése érdekében hasznos eszköznek, vagy designos, ám valójában soha nem használt háziasszony ajándéknak tekintettek, hatékonynak tűnik abban a korszakban, amikor a pazarlás csökkentésére és az öngondoskodás minimalizására összpontosítunk.

Tompán ülünk a szobában, bambán bámulunk magunk elé, miközben izzadságcseppek csorognak az arcunkon. Kint tombol a kánikula, nem tudunk semmire sem figyelni, aztán laza mozdulattal kezünkbe vesszük a távirányítót, pár gombnyomás és duruzsolni kezd a klíma. Fellélegezhetünk.