Költséghatékony megoldás a műanyag ablak javítás házilag

A nyílászárók az épületek alapvető részét képezik, természetes fényt és szellőzést biztosítanak, miközben szépséget és stílust kölcsönöznek az általános esztétikának. Azonban idővel megsérülhetnek, akár az elhasználódás, akár baleset következtében. Ilyen esetekben szükségessé válhat a műanyag ablak javítás házilag, hogy azok továbbra is megfelelően működjenek.

2024. március 12., 06:00

Szerző:

Műanyag ablak javítás házilag egyszerű eszközökkel

A legtöbben már találkoztunk az ablakokon keletkező páralecsapódás problémájával. Ez egy rendkívül gyakori jelenség, és a legtöbb esetben könnyen orvosolható. Ha a belső oldalon tapasztaljuk ezt a jelenséget, akkor a probléma megoldható a lakás szellőzésének javításával vagy néhány apró életmódbeli változtatással. Próbáljuk meg kinyitni az ablakokat, hogy a friss levegő keringjen, és használjunk páraelszívót főzés közben, és/vagy vásároljunk páramentesítő készüléket. Ha lehetséges, kerüljük a kimosott ruha szárítását a beltérben, vagy fontoljuk meg egy fűtött szárító állvány beszerzését, ha nincs kint hely.

Azonban, ha a nyílászáró dupla vagy tripla üvegezésű, és a páralecsapódás a tisztítás után is megmarad, akkor valószínűleg az üveg belsejében van a hiba. Ez azt jelenti, hogy a tömítés tönkrement, és a nedves levegő bejutott az üvegek közötti térbe. Szerencsére a műanyag ablak javítás házilag kivitelezhető praktikáival viszonylag könnyen orvosolhatjuk a bajt anélkül, hogy ablakot kellene cserélni. A legtöbb újabb műanyag és faablaknál egyszerűen eltávolíthatjuk az üvegtáblát helyén tartó csíkot, és kicserélhetjük az üveget. A csíkot egy gumikalapáccsal helyezzük vissza, hogy elkerüljük a sérülését.

Sérült fogantyúk vagy zárak

Idővel a kilincsek vagy zárak meghibásodhatnak. Ha azonban megfelelő cserealkatrészeket tudunk beszerezni, akkor az egész ablak cseréje helyett új elemeket is szerelhetünk be. Ne feledjük, hogy a PVC ablakokba nem tudunk új lyukakat fúrni, ezért fontos, hogy az új fogantyú azonos méretű és stílusú legyen. A biztonság kedvéért a legjobb, ha közvetlenül a gyártótól szerezzük be a csere kilincset.

Javítani vagy nem javítani?

Az egyik legnagyobb tényező a műanyag ablak javítás házilag vagy csere dilemma eldöntésénél a költség. Bármilyen kár kijavításával jelentős összeget takaríthatunk meg, ami sosem rossz dolog. Ugyanakkor az is egyre világosabbá válik, hogy az előbbi fenntarthatóbb megoldás. A felújítás csökkenti a hulladékot és a károsanyag kibocsátást, így segít csökkenteni a karbonlábnyomot és a számlákat is. Mint az otthon bármely más lényeges része, az ablak is megérdemli a rendszeres ápolást, így, ha vigyázunk rá, sokáig jó szolgálatot tesz.

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.