Hollandiában most már több elektromos kerékpárt adnak el, mint hagyományos biciklit

2019. március 4., 16:39

Szerző:

Virágzik a bicikli-kereskedelem Hollandiában, ahol 2018-ban minden eladási rekord megdőlt emelkedő árak ellenére. Főleg az elektromos biciklik kelendőek, amelyek  egyre inkább kiszorítják a hagyományos kerékpárokat a piacról – írja a The Guardian.

Fotó: Pixabay

A hollandok rajonganak a biciklikért, amit az is mutat, hogy a 17 milliós lakosú országban 22,5 millió bicikli van. Csak tavaly több mint egymillió kerékpárt adtak, a statisztikák szerint a hollandok nem sajnálják rá a pénzt.

Tavaly a kerékpárok eladásából származó 1,2 milliárd eurós bevételből 823 millió euró e-biciklik eladásából származott. Ez volt az első év, hogy az eladások összege meghaladta az 1 milliárd eurót, és az első alkalom, hogy több elektromos kerékpár kelt el, mint hagyományos.

Ez összesen 409 400 eladott e-kerékpárt jelent.

Hollandiában egy bicikli átlagos ára 200 és 1200 euró között alakul. A szektort vizsgáló RAI Vereniging munkatársa, Floris Liebrand arra a kérdésre, hogy a hollandok esetleg az emelkedő árak miatt elpártolnak a kerékpáros közlekedéstől, azt felelte, hogy Hollandiában biztosan nem, mert ez a kultúrájuk része, a vérükben van.

– Nálunk belefér, hogy ezer eurót költünk egy biciklire. Egy e-kerékpár átlagos ára több mint 2 ezer euró, de ez a kultúránkhoz tartozik. Hiszünk a termékeink minőségében. Vannak olcsóbb biciklik, 700 és 900 euró körül, de azok Délkelet-Ázsiából származnak, és gyengébb minőségűek

– tette hozzá. Várokázos szerint 10–15 éven belül már csak e-kerékpárok lesznek a holland utcákon.

Fotó: Pixabay

Az eladások növekedését részben a kellemes tavaly nyárnak tulajdonítják, Floris Liebrand szerint azonban a hollandok gondolkodásában is történt változás, ugyanis egyre több idős ember választ elektromos kerékpárt. Az e-kerékpárok terjedése azzal is jár, hogy kevesebb a halálos közlekedési baleset az országban, azonban sokkal több a súlyos sérülés, mivel az idősebbek többet bicikliznek, akár 80 éves korukban is.

Nemrég írtuk meg, hogy Hollandiában már építik az első fűtött bicikliutat is.

Ahogy a közismert mondás is tartja: „Az én házam, az én váram!” Ez a nappalira különösen érvényes, hiszen amellett, hogy az otthoni bekuckózás és pihenés színtere, egyben a vendéglátásé is. Így ennk berendezése fokozottan izgalmasabb feladat – de hogyan is vágjunk bele, ha egy stílusos helyiséget szeretnénk látni? 

A kutyatartás rengeteg örömet ad. Kevés jobb dolog van annál, mint amikor szőrös barátunk ugrálva, boldogan vár bennünket otthon. Természetesen ennek is ára van, hiszen számtalan kiadással jár egy kutya: eledel, kutyarács és játékok tömkelege kell hozzá, hogy állatunk boldog életet élhessen. Kistestű kutya esetén könnyebb dolgunk van, ám nagyobb kutyánál már több mindenre ügyelnünk kell!