Döbbenetes dolog derült ki a migrénről: ettől lehet annyira súlyos

A migrén gyakorisága és intenzitása egyre gyakoribb a világ minden táján élő emberek körében. Na, de vajon mi lehet ennek az oka? 

2024. május 28., 17:50

Szerző:

A migrén alapvetően hatással lehet a napi teendőkre is, ám egy friss tanulmány állítása szerint az elmúlt 30 évben a migrénes állapotok sokkal rosszabbak lettek. 

Rosszabbodó tünetek 

A jelentés, melyet május elején tettek közzé a Headache folyóiratban, 11 korábbi tanulmány elemzett, amit amerikai felnőttek körében készítettek 1989 és 2018 között. A tanulmányokban a krónikus és az epizodikus migrént vizsgálták, a kutatók pedig most azt találták, hogy bár migrénes személyek száma az elmúlt három évtizedben nagyjából változatlan maradt, viszont az állapot a napi tevékenységeket befolyásoló szempontból sokkal rosszabb lett. Van, aki munkába, iskolába sem tud menni, ha rátör a fejfájás. Dr. Fred Cohen, a kutatás vezetője az NBC Newsnak elmondta, hogy a kutatás azt mutatja, az átlagos fejfájások gyakorisága jelentősen megnőtt az elmúlt 20 évben, a kérdés pedig már csak az: mi okozhatja ezt? 

Szélsőséges időjárás

A kutatók állítása szerint nem kizárt, hogy a súlyosbodó tüneteket a klímaváltozás okozza. Ezt Dr. Timothy A. Collins, a Duke Egyetem Orvosi Központ neurológiai osztályának fejfájással foglalkozó részlegének vezetője is megerősítette és elmondta, hogy változékony és súlyos időjárási viszonyok ismerten kiváltói lehetnek a migrénnek. Collins bár nem vett részt a kutatásban, de úgy véli a szélsőséges időjárási események, például a hurrikánok hozzájárulhnak a migrénes rohamok növekedéséhez és súlyosbodásához. 

Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a zivatarok és a légköri nyomás fejfájást váltanak ki, de nem világos, hogy például a légnyennyezés is képes-e ugyanerre.

– tette hozzá.

További kutatások 

A Mayo Clinic szerint az időjárási változások azért válthatnak ki migrént, mert megzavarják az agyban lévő vegyi anyagok, például a szerotonin egyensúlyát. Bár a most közzétett kutatás rávilágít az aggodalomra okot adó tendenciára, mi szerint a klímaváltozás negatívan befolyásolhatja a migrénes betegek állapotát, mégis a szakértők kiemelik, hogy további kutatásokra lesz szükség ezen a területen, hogy kiderítsék, pontosan mi áll a tünetek romlásának hátterében. 

(Fotó: Freepik)