Az éhezők diadala: szupermarketek maradékából főz ételcsodákat a szegényeknek a három Michelin-csillagos mesterszakács

2017. december 29., 19:25

Szerző:

A világ egyik legjobb mesterszakácsa, Massimo Bottura három Michelin-csillagos olasz sztárséf Milánó után újabb európai nagyvárosokban nyit olyan éttermet, ahol szupermarketek maradékából az ő és más híres szakácsok receptjei alapján főzött ételeket osztanak a rászorulóknak.

Az 55 éves olasz konyhafőnök előkelő modenai éttermében 250 euróból vacsorázhat meg egy vendég, népkonyháiban azonban a rászorulók ingyen juthatnak híres séfek kreálta fogásokhoz. Bottura nem tekinti hulladéknak a boltok eladatlan élelmiszereit.

Fotó: Wikipédia

A séf milánói népkonyhája, a Refettorio Ambrosiano 2015-ben nyílt egy régi peremkerületi színházépületben, hogy újrahasznosítsa a világkiállítás vendéglátóhelyein megmaradt élelmiszereket, időközben azonban a Caritas Ambrosiana egyházi alapítvány segítségével az ingyenkonyha állandósult.

Bottura étkezdéiben nincs sorban állás, a rászorulókat asztalhoz ültetik, a sztárszakács és a Caritas szerint ez segít a nélkülözőknek visszanyerni önbizalmukat és kontrollálni az életüket.

Milánó után jövőre Párizsban és Nápolyban nyílik újabb ingyenes étterem.

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada, 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint – írja az MTI.

Bottura a jelen állás szerint a magyar városokban valószínűleg nem kapna közterületet a szegények ebédeltetésére, hacsak nincs valami hátszele, mint például a házi őrizetben tartott Dózsa György úti gázolónak. A titkosszolgálatoknál Gyurma fedőnéven ismert M. Richárd Nyugati téri éttermének minapi ételosztásához gond nélkül kiadták a területfoglalási engedélyt, amit több karitatív civil szervezet még pénzért sem kapott meg az önkormányzatoktól. 

Napjainkban szinte mindenre találni megoldást, hiszen a fejlett technológia lehetővé teszi, hogy a legtöbb ember azzal foglalkozzon, vagy azt csinálja hobbiként, amihez csak kedve van. Az online szerencsejátékozás egy azon hobbik közül, amelyet a legtöbben űznek a világban.

A tökéletes, egészségesen ragyogó bőrt nem egyszerű elérni – és épp emiatt vágyódnak utána annyian. Van néhány alapvető szabály, amit be kell tartanunk, ha mi is ez után áhítozunk, ezek mellett pedig bevethetünk olyan furcsának tűnő módszereket is, amelyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy működnek. Nézzünk is erre néhány konkrét – és egyben meglepő – példát!