Vírusos paradicsom borzolja a termelők idegeit

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

2024. április 18., 17:21

Szerző:

A vírus csak a növényeket károsíthatja, az emberi egészségre nem veszélyes. "Az utóbbi évtized jellemző tendenciája volt, hogy a korszerűtlen, elavult fóliaházakban megszűnt a paradicsom termesztése, és modernebb létesítmények váltották ki ezeket - ezzel párhuzamosan a korábbi 120-130 ezer tonnás éves termelési szint 150-160 ezer tonnára emelkedett. A terület fokozatos bővülésével pedig a közeljövőben a volumen további növekedése várható" - tájékoztatta a szaklapot a FruitVeb.

Hozzátették azt is, hogy a frisspiaci paradicsom 90 százalék feletti része hajtatásból származik itthon, szabadföldi étkezési paradicsom termesztés Magyarországon csak elenyésző mértékben folyik. Ipari paradicsomot termesztenek ugyan szabadföldön, ám ennek közel 100 százaléka feldolgozásra kerül, nem pedig frissen a boltok polcaira.

A hazánkban megtermelt 150-160 ezer tonna mellé mintegy 20 ezer tonna import paradicsom jön be évente az országba, elsősorban az októbertől márciusig terjedő időszakban. A téli időszakban leginkább spanyol, török és bolgár paradicsomot tudunk vásárolni itthon.

"Jelenleg, áprilisban a nagyobb áruházláncokban a paradicsom már 800-1200 Ft/kg közötti áron beszerezhető (ez két gombóc fagyi ára egy kiló zöldségért), tavaly ilyenkor ez az ársáv még 1000 Ft környékén kezdődött"

- tájékoztat a lap.

A barna termés-ráncosodás vírus elterjedése azonban még közbeszólhat az idei mennyiséget tekintve, ott, ahol a gyorsan terjedő, a növényre kifejezetten veszélyes fertőzés felüti a fejét, azonnali hatósági intézkedésekre van szükség. A ToBRFV tüneteinek első észlelését követően a gyanút be kell jelenteni a területileg illetékes megyei kormányhivatalnak – írja a dívány.hu.

11 rovarriasztó növény, amit érdemes elültetni

Vegyszer nélkül is van megoldás a rovarok ellen. Mutatjuk milyen rovarriasztó növényeket érdemes elültetni.

rovarriasztó növények természetes módon védik meg kertünket és minket is a bogaraktól. A kora tavaszi időjárás kedvezett a szúnyogok megjelenések és terjedésének, ezért nem árt időben felkészülni.

A Chemotox kézenfekvő megoldásnak tűnhet a betolakodók elűzésére, ugyanakkor az egészség szempontjából a vegyszeres rovarirtás nem éppen a legjobb. A rovarirtók többsége ugyanis legalább olyan veszélyes lehet a bőrre - nem beszélve a belégzésükkel okozott károkról -, mint a rovarokra. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a legjobb természetes rovarriasztókat, melyek nemcsak hasznosak, de mutatósak is – írja a Femina

Ezek a rovarriasztó növények biztosan beválnak 

Számos kerti növényből válogathatunk, ha természetes módon védenénk meg kertünket a rovaroktól és más kártevőktől. Ráadásul ezek a növények látványukkal és aromás, kellemes illatukkal is hozzájárulnak a kertünk hangulatához. Sőt, némelyik még gyógyhatással is bír vagy éppen a kedvenc ételeinket fűszerezhetjük vele – írja az Énkertem. A szúnyogháló is jó megoldás lehet, de ezek a rovarriasztó növények könnyen beszerezhetők és többségük akár az ablakban és a balkonon is kibírják az első fagyokig. 

A citromfű az egyik legnépszerűbb természetes alternatíva szúnyogok, hangyák, legyek elleni harcban. Csepegtessen pár cseppet a belőle készült illóolajból egy aromalámpába, és gyújts alá gyertyát, hogy az illatos láng elűzze a nemkívánatos vendégeket. Így éri el a legintenzívebb hatást, de néhány csepp az ablakpárkányon is nagy segítség lehet – javasolja az Otthonok és megoldások.

(Kiemelt kép: Afp.com)

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.