Cáfol az Éltex Kft. a rákkeltő anyag ügyében, a Greenpeace nem hátrál

Állnak a vizsgálat elé, és úgy vélik, hogy a szomszédból indult szennyező útjára a rákkeltő vinil-klorid. Olyasmiket is cáfoltak, amiket a Greenpeace nem is állított, és pereket helyeztek kilátásba.

2024. április 16., 21:36

Szerző:

Tegnap, a Greenpeace közleménye nyomán beszámoltunk róla, hogy rákkeltő anyag ömlött a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén. Az ügyben a környezetvédő szervezet szerint érintett Éltex Kft. cáfolta, hogy az ő salgótarjáni telephelyükről történt a szennyezés, és jogi lépéseket helyezett kilátásba, ugyanakkor sürgeti a hatósági vizsgálatot, amelyre a március 19-i bejelentés óta nem került sor.

A rákkeltő anyag a szomszédból jön az Éltex szerint

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba – írta közleményében a környezetvédők által közzétetteknek megfelelően az Éltex Kft., hozzátéve, hogy salgótarjáni telephelyükön még nem folytatnak hulladékkezelési tevékenységet, mivel beruházásokat kell még befejezniük a hatósági engedély megszerzéséhez. Állításuk szerint a telephelyen az elmúlt időszakban a hatóságok által jóváhagyott, az elmúlt több száz év során felgyűlt szennyezés kármentési tevékenységét végezték, monitoring kutakat fúrattak, és életveszélyesnek minősített épületeket bontottak le.

Az Éltex Kft. arról is beszámolt, hogy március 18-án a Katasztrófavédelmi Hatóság mintavételi laborja is a helyszínen járt, és a vizsgálat eredménye szerint a szennyezés befolyási pontja lokalizálható. A közleményben a szomszédos telephelyet, a volt salakgyűjtő osztályozó területet jelölik meg a szennyezés forrásaként, ahonnan szerintük a csapadékvízzel mosódik a vastartalmú vegyület a Salgó-patakba, amely ezután folyik végig a cég salgótarjáni telepén.

Az Éltex Kft. egyébként a Greenpeace és a szennyezésről beszámoló sajtótermékek ellen is helyreigazítási pereket helyezett kilátásba a fentiek miatt, továbbá azért, mert a Greenpeace vizsgálata nem volt akkreditált. Ugyanakkor a közleményben foglaltak szerint ők maguk kezdeményezik a katasztrófavédelmi hivatalnál az eset mielőbbi tisztázását.

Abszurd helyzet

A Greenpeace természetesen reagált az Éltex Kft. közleményére. Mint írják, helyszíni tapasztalataik szerint a szennyezés az Éltex Kft. telephelyéről folyt ki, a mintavételi pont egyértelműen az Éltex Kft.-hez tartozó területen található.

„Abszurdnak tartjuk, hogy azt a szervezetet próbálják hitelteleníteni, aki a közjó érdekében, a lakosok és a természet védelmét szem előtt tartva, az őket fenyegető veszélyről értesít. Ezzel azonnali fellépésre ad lehetőséget, megkönnyíti a hatóságok feltáró munkáját, és lehetővé teszi, hogy megelőzzék, hogy egy ilyen szennyezés máskor is megtörténjen” – írta a szervezet honlapja.

A Greenpeace nem hátrál

A Greenpeace tételesen válaszolt az Éltex Kft. közleményére is:

„Közleményünkben azt állítottuk, hogy rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről. Továbbiak megállapítása hatósági felelősség.

Azt is nyilvánvalóvá tettük, hogy a vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga, valamint nem állítottuk, hogy akkumulátor hulladékból származna.

Valószínűtlennek tűnik, hogy az illékony vinil-klorid – ami nagy valószínűséggel a Salgó-patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét és az élővizeit – egy korábbi szennyezés kimosódásában ilyen koncentrációban lenne jelen. Ez alapján feltételezhetjük, hogy egy friss szennyezésről van szó.

Az Éltex Kft. kifogásolta, hogy a mintavétel nem akkreditált volt. Mi ezt nem is állítottuk. A Greenpeace szakértői évtizedek óta nem akkreditáltan, de szigorú mintavételi protokoll szerint eljárva vesznek mintákat. Azt, mint minden esetben, már akkreditált méréssel, az Eurofins Magyarország laboratóriumában vizsgálták ki.

A hatóságoknak március 19-én tettünk bejelentést, ám erre nem érkezett semmilyen érdemi válasz a mai napig, ami az esetet tisztázta volna. Ezt rendkívül aggasztónak tartjuk”.

Mindenki szerint mindenki érdeke

„Mindenki érdeke a szennyezés körülményeinek pontos feltárása, ezért bízunk benne, hogy az Éltex Kft. is segíteni fogja az illetékes hatóságokat az ügy teljes körű kivizsgálásában. A hatóságoktól pedig azt várjuk, hogy részletes vizsgálatot végezzenek el annak érdekében, hogy hasonló szennyezéseket megelőzzünk. Mivel a Salgó-patakkal a lakosság is sűrűn érintkezhet, ezért a lakosság védelme érdekében indokoltnak tartjuk és kérjük a teljes területre kiterjedő vizsgálatot és azt, hogy a vizsgálatot a hatóságok kiemelten kezeljék” – zárják közleményüket a környezetvédők.

Néhány ellentmondás azért akad

A két álláspont alapján nem egészen világos, hogy miért került sor március 18-án a katasztrófavédelem mintavételére, holott a szennyezést a Greenpeace egy nappal később jelentette be, és hogy miként került szóba az Éltex Kft. közleményében hogy „cégünk nem bont, nem dolgoz fel akkumulátort, vagy akkumulátorhulladékot Salgótarjánban”. A Greenpeace ugyanis csak azt állította, hogy az „Éltex Kft. az utóbbi években jelentősen növekedett, többek között a gödi Samsung-gyár hulladékának kiemelt elszállítója is. A gyár területén belül több létesítményt is bérel, és onnan éves szinten mintegy 16 290 tonna hulladékot gyűjthet be és kezelhet”, valamint, hogy információik szerint a vállalat Gödön és Kistarcsán NMP-t tartalmazó akkumulátorhulladékot is feldolgoz.

(Képünk forrása: Greenpeace)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.