Kiderült az ellenzéki mesterterv: így győzik le Orbánt

A stratégia hibátlan és biztos sikert garantál – már csak a „mikor” a kérdés.

2023. március 6., 11:08

Szerző:

Ténykérdés: az ellenzék 2022 tavaszára minden lehetséges formációt kigondolt, sőt, meg is valósított – volt különutas megméretés, részben és egészben összefogósdi. Az eredmény pedig mindig ugyanaz: kétharmados Fidesz-, pontosabban Orbán győzelem. 

Az erre adott reakció is mindig ugyanaz: egymásra mutogatás, bűnbakképzés, a változásra és változtatásra való képesség teljes hiánya. Azonban az ellenzék mentális dermedtsége, politikai ötlettelensége, társadalmi beágyazottságának szinte teljes hiánya, a közügyek kezelésével kapcsolatban mutatott teljes inkompetenciája valójában – ellentétben azzal, ahogy eddig hittük – nem az ideológiai csontvázig lecsupaszított valója a balformációknak, hanem maga a kormánybuktató mesterterv. 

Az ellenzéki létezés totális feloldódása a NER-ben olyan közpolitikai vákuumot hozott létre a Fidesz és csatolt részei körül, amelynek következményeit a hatalom fel sem fogja – pedig maga is aktívan közrejátszott ennek létrehozásában. A politikai verseny hiánya épp olyan következményekkel jár, mint a NER-vállalkozók – régi elnevezés szerint: oligarchák – üzleti tevékenysége körüli piaci versengés-nélküliség: aki egyre silányabb termékkel is egyre sikeresebb, azt semmi nem kényszeríti a minőség javítására. 

A hatalomgyakorlók esetében ezt az állapotot nevezzük hübrisznek, a végtelen magabiztosság és önhittség végzetes keverékének. A NER működtetői ugyanis tisztában vannak azzal: bármit megtehetnek, nincs ugyanis, aki rájuk borítaná a következményeket. Ez pedig ördögi spirál: egyre átlátszóbb, közönségesebb módon elégítik ki saját igényeiket, vágyaikat – hamar eljutva arra a meggyőződésre, hogy mindez nekik, a NER kegyeltjeinek (legyenek a tápláléklánc bármely pontján is) alanyi jogon jár. 

A hübrisz pedig mindig bukáshoz vezet – elég csak ókori irodalmat olvasni. A mérték és számonkérés hiánya egyenes út a legmagasabbról a legmélyebbre taszítottság felé. Nincs az a biztos módszer, mindent le- és megmérő közvélemény-kutatás, nincs az fókuszcsoport, amelyik ne nézne be egyszer valamit. Aki elhiszi, hogy biztos mechanizmusokat működtet a hibák elkerülése érdekében, máris a hübrisz áldozata. 

És a nemlétezést szimuláló ellenzék akkor csap majd le, amikor a hübrisz rántja a mélybe a NER-t Orbánostul. Történjen meg ez bármikor. 

Nagyon ravasz. 

Csak nehogy akkor derüljön ki, hogy mindez nem átverés és nem is szimuláció volt az ellenzék részéről.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján a Bálnánál. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.