Vitézy Dávid a tervezett magasvasútról: Nem szabad Budapestet Kína játszóterévé tenni

A közösségi oldalán reagált Vitázy Dávid annak a kínai magasvasút-projektnek a tervére, amelyról a Telex és az IHO adott elsőként hírt. Vitézy úgy véli, teljes tévút új expresszvonatot építeni a kínaiakkal.

2024. április 27., 14:01

Szerző:

Ahogy arról a 168.hu is beszámolt, a Telex és az IHO értesülései alapján magasvasutat építenének kínaiak a belváros és a repülőtér közé. A vasúti szaklap úgy tudja, hogy a kínaiak a jelenlegi tervek szerint egy, a MÁV hálózatától elkülönült, jelentős részben betonlábakon, magasvasútként futó pályán futó új vasútvonalat építenének Ferihegy és a belváros közé. Ez a Telex információi szerint azt jelentené, hogy egy a MÁV-tól elkülönülve üzemeltetett, egyedi tarifás vasúti szolgáltatás jönne létre. Erre a hírre reagált szombat délután Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt Facebookon – szúrta ki a 24.hu.

Posztjában azt írja, két okból is totális tévút lenne ez a terv: egyrészt kész terv van arra, hogy a vasúti hálózatba bekössék a repteret, így a különböző elővárosi és távolsági vonatok megállnának a reptéren, ami ezáltal nemcsak a belvárosból, de Kelenföldről, vidéki nagyvárosokból is elérhető lenne.

Vitézy tévedásnek és pazarlásnak tartja a jelenlegi tervben foglalt elképzelés megvalósítását: „Elkülönült reptéri expresszvonatot építeni kínai hitelből ehhez képest őrült pazarlás volna és mivel csak a belvárost érné el, leginkább a turistákat szolgálná.”

Amint írja: „Budapestet nem szabad Kína játszóterévé tenni.”

„Láttunk már tervet Budapesten sok évvel ezelőtt is végig lábakon vezetett kínai reptéri magasvasútra, ami nem a meglévő MÁV-hálózatra épített, hanem önálló új infrastruktúrán akart bejutni a reptérről – városképromboló, igénytelen és felesleges terv volt. Ott a vasút, azt fejlesszük!”

Posztját azzal zárja, reméli, hogy a ma napvilágot tervekből nem lesz valóság, mivel „helyrehozhatatlan hiba lenne, ha a repülőtér európai és hazai országos vasúti rendszerbe való bekapcsolása és valós, hálózatos tömegközlekedési megoldások felkínálása helyett csak egy drága kínai luxusvonat épülne a budapesti reptérre.”

(Kiemelt képünk forrása: Vitézy Dávid hivatalos Facebook oldala)