Néhány nappal a Ferihegyi úti baleset előtt kitoloncolták a nepáli csoportot

Moldáv embercsempész juttatta őket vissza az országba.

2024. április 27., 12:28

Szerző:

Néhány nappal a tragikus ferihegyi úti baleset előtt toloncolták ki a körözött, hétfős nepáli csoportot Magyarországról – tudta meg az RTL Híradó. A csoport négy nappal a baleset előtt Bács-Kiskun vármegyében bukott le, másnap kitoloncolták őket. Múlt csütörtökön egy 21 éves moldáv embercsempész hozhatta őket vissza Magyarországra. Akkor este ütköztek frontálisan egy szabályosan közlekedő autóval, amiben ketten meghaltak. Elmenekültek a helyszínről, de az RTL Híradó úgy tudja, ketten a kocsiban hagyták a papírjaikat.

A ferihegyi gyorsforgalmi úton történt közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot. A körözést segítségnyújtás elmulasztása miatt adták ki. Továbbra is keresik őket.  A rendelkezésre álló adatok szerint ők ültek abban a bolgár rendszámú Volkswagen Touaregben, amely 2024. április 18-án 22 óra körül a Budapest XVIII. kerületében, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utca magasságában nekicsapódott egy szemben közlekedő autónak. A vétlen gépkocsit vezető férfi és utasa is meghalt. A rendelkezésre álló adatok szerint a repülőtér irányából a város felé tartó Volkswagen Touareget Iavorschi Nicolai 21 éves moldovai állampolgár vezette, őt is körözi a rendőrség.

Márton René ügyvéd szerint gyakori, hogy az embercsempészek egy kitoloncolás után újra próbálkoznak, mivel addig nem kapják meg a pénzüket, amíg sikerrel nem járnak. A legggyakoribb úticél Németország. Az ügyvéd szerint ha sikerül elfogni a nepáli csoportot, lefolytatják ellenük az eljárást segítségnyújtás elmulasztása miatt, majd ezt követően kitoloncolják őket. A moldáv embercsempész azonban börtönbe kerülhet Magyarországon embercsempészés és közúti baleset okozása miatt, ha elfogják.

(Kiemelt képünk: a mentés és a baleset helyszíne. Képernyőfotó az FKI által közzétett videóból)

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.