Nem bírják a 44 fokot, inkább lekapcsolják a közvilágítást, mint a légkondit Vietnámban

Minden este sötétségbe borul Hanoi, a hatóságok így próbálják csökkenteni az elektromos hálózatra nehezedő terhelést, amelyet a légkondicionálók és ventilátorok megnövekedett használata okoz, mert az emberek így igyekeznek megküzdeni a hőséggel.

2023. május 31., 12:52

Szerző:

Este 11 órától minden parkban és a vietnámi Hanoi nyolcmilliós városának kétharmadában kikapcsolják a közvilágítást. A hatóságok azt remélik, hogy ezzel csökkentik a légkondicionáló berendezések által nagymértékben igénybe vett elektromos hálózat terhelését, és pénzt takarítanak meg. A tudósok szerint a klímakatasztrófa is szerepet játszik a szélsőséges időjárási jelenségek súlyosbodásában a délkelet-ázsiai országban.

Május elején 44,1 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek az országban, ami rekordot jelent. Kétszer, áprilisban és május végén is hőhullám sújtotta az országot, ami megnehezítette az élet- és munkakörülményeket, különösen a városokban. „Egy nap ebben a hőségben felér egy heti munkával hűvös időben” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Lai Thi Yen hanoi zöldségárus, miközben aznap 36 Celsius-fok volt.

Az EVN áramszolgáltató szerint a légkondicionálók és ventilátorok intenzív használata megterheli az elektromos hálózatot. További gondot jelent, hogy az ország északi részén a súlyos szárazság miatt a tározók vízszintje 30-40 százalékkal csökkent.

A Hanoi által elfogadott intézkedésnek köszönhetően minden nap egy óra világítást takarítanak meg. A város már korábban is fogadott el hasonló intézkedéseket, de nem ilyen léptékben.

„Az energiatakarékossági programot idén kiterjesztették a város közvilágítási rendszerének 70 százalékára” 

– mondta a helyi médiának Le Trung Kien, a közvilágításért felelős vállalat igazgatóhelyettese. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindig elegendő világítás jut a közlekedés, a biztonság és a rend fenntartásához. Az intézkedés augusztus végéig tarthat.

(Kiemelt képünk: Hanoi látképe látható, amint néhány utcai lámpát kikapcsoltak május 30-án. Fotó: Nhac NGUYEN / AFP.)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.