06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

A virológus óva int a vakcina-nacionalizmustól

2020. november 9., 19:56

Szerző:

„Van egy fogalom, ami egyetlen szóban megfogalmazza a probléma lényegét. Vakcina nacionalizmusnak hívja egy nemrég megjelent véleménycikk ezt a jelenséget, ami a fő aggályokat felveti” – írja Kemenesi Gábor virológus közösségi oldalán.

A szakember szerint az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, de a transzparenciát és a függetlenséget kétségesnek tartja. „Leginkább politikai szintű bejelentések formájában értesült a világ ezeknek a vakcináknak a bevetéséről és félő, hogy politikai nyomás sodorja járatlan utakra az ottani vakcinafejlesztési törekvéseket. A bejelentéseket természetesen tudományos publikációk is követték, ám például az orosz vakcina esetében rendkívül komoly aggályok merültek fel az adatok valóságtartalmát illetően” – írja.

 

Azt is kockázatosnak tartja, hogy nem várták meg a klinikai 3-as fázis befejezését és annak értékelését, a vakcinajelölt engedélyezését.

 

„Amennyiben ennek hiányában alkalmazni kezdik és később kiderül valami nem várt fejlemény az világszerte megrendítheti a vakcinákba vetett bizalmat” – tette hozzá.