Üzletemberek számára vonzó az űrtúra

Két kínai üzletember már jegyet foglalt egy 2015-re meghirdetett űrutazásra, amelynek óradíja legkevesebb 95 ezer dollár (20,7 millió forint) lesz – jelentette a China Daily című angol nyelvű napilap hétfőn.

2014. január 13., 07:05

Az érdeklődők száma már meghaladja a százat, az első utazásra az amerikai gyártású Lynx Mark I űrhajóval még az idén sor kerülhet. 2015-től a Lynx Mark II-es áll szolgálatba. A túrákat eredetileg egy űrturizmusra specializálódott holland vállalkozás (SXC) szervezi, velük van szerződése tavaly év végétől a kínai Dexo Travel irodának, írja az MTI.

Az SXC lehetővé teszi, hogy az utazók űrruhájukon viseljék vállalatuk logóját, ami állítólag még vonzóbbá teszi a tehetős kínai üzletemberek számára az ígérkező kalandot.

A kínai iroda vezetője a China Dailynek azt nyilatkozta, hogy a pénz láthatóan nem tarja vissza az érdeklődőket, de vannak, akik az egy órás út helyett többet szeretnének, s a súlytalanság kipróbálására kapott hat perc sem elégíti ki őket.

Ráadásul a Lynx Mark I-es maximum 60 kilométerre viheti fel utasát, míg fejlettebb változata 103 kilométerre, amit sokan még mindig alacsonynak tartanak. Akik 200 kilométernél nagyobb távolságra repülnének a világűrben, azoknak a jelenlegi ár húsz-harmincszorosával kell számolniuk.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.