Már hazudik is ChatGPT, egy fél évfolyam megbukott miatta

Egy tanár egyest adott a dolgozatokra, mert hazudott a ChatGPT. Azt hazudta, „ő” írta a feladatokat. Pedig a diákok valós teljesítményt nyújtottak.

2023. május 18., 21:00

Szerző:

A Texas A&M-Commerce Egyetem oktatója a mezőgazdasági tudományok óráján részt vevő diákok felét megbuktatta, mert meggyőződése volt, hogy mesterséges intelligenciát használó szoftverrel írták a feladatul kapott esszéket.

A természeti erőforrások tanszékének koordinátora közölte a diákokkal, hogy a ChatGPT-t használja annak értékelésére, hogy a beadott szakdolgozataik ember által írtak-e vagy számítógép által készítettek.

Az OpenAI botja több beadott munkát gépi készítésűnek minősített, ami a vizsgálat idejére az osztályzatok visszatartásához vezetett.

A diákok nem hagyták magukat és állították, hogy saját munkát adtak le.  

A vizsgálat eredményéig a végzősök diplomáját ideiglenesen visszatartották, ez mintegy az évfolyam mintegy felét érintette. Végül az A&M-Commerce közleményben erősítette meg,  hogy egyetlen diák sem bukott meg az órán s nem tiltották el a végzéstől sem a történtek miatt.

„Az egyetem tisztviselői kivizsgálják az esetet, és irányelveket dolgoznak ki a mesterséges intelligencia technológia tantermi használatának vagy visszaélésének kezelésére. Dolgozunk továbbá MI-felismerő eszközök és egyéb módszerek bevezetésén, hogy kezelni tudjuk a technológia és a felsőoktatás viszonyát. A mesterséges intelligencia oktatásban való alkalmazása gyorsan változó kérdés, amely minden tanintézményt érint” – fogalmazott az egyetemi közlemény.

(Kiemelt kép: illusztráció, amelyen a ChatGPT és az OpenAI kutatólaboratórium logója és felirat látható egy mobiltelefon-okostelefon képernyőjén a billentyűzeten. 2023. április 1-jén Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)