Sokan pórul jártak: hatalmas átverés a „csodakészülék”

Hetvenöt százalékos villamosenergiafogyasztás-csökkenést ígér egy berendezés, amelyet egy átláthatatlan céghálózat kínál egész Európában. A megrendelt készüléket gyorsan szállítják, csak éppen semmire sem jó.

2014. szeptember 10., 10:10

Az első hirdetések körülbelül egy éve jelentek meg arról a forradalmian új berendezésről, amelynek segítségével hetvenöt százalékos villamosenergiafogyasztás-csökkenés érhető el azáltal, hogy a termék tisztítja a felesleges áramingadozást, a zajt, és stabilizálja a feszültséget. Bár mindez elég hihetetlenül hangzik, mégis sokan bedőltek neki, és megvásárolták a terméket – írja a

Híradó.hu.

Fülöp Miklós, a Villanyszerelők Lapja főszerkesztője a Kossuth rádió Napközben című műsorában elmondta: a terméket az interneten árulják, rengeteg domainnéven érhető el a honlap, amelyen a szerkezetet igen magyartalan megfogalmazásban hirdetik. A készülék a hirdetés szerint 36 ezer forintba kerül, de féláron két darab is megvásárolható belőle. Bár a forgalmazó cég a honlap szerint az Egyesült Államokban található, a megrendelt termék egy nap alatt megérkezik. Fülöp Miklós hozzátette: a szerkesztőség megvásárolta és kipróbálta a terméket, de miután semmiféle fogyasztáscsökkenést nem lehet elérni vele, problémájukat e-mailben jelezték a forgalmazónak. Három napon belül azt a választ kapták, hogy reklamációjukat megtárgyalják, és később értesítik őket, hogy hova küldhetik vissza a készüléket, és hogyan kapják vissza az árát, ezt követően azonban semmilyen válaszlevél nem érkezett.


A szerkesztőség megpróbálta kideríteni a forgalmazó cég hátterét és a bejegyzett domainneveket, s arra jutott, hogy a legtöbb domaint egy panamai cég segítségével rejtik el, egy domainregisztráció-szolgáltatást nyújtó cég mögé van eldugva a valós megrendelő.

Németh Gábor méréstechnikai szakértő kollégáival megvizsgálta a készüléket. Kipróbálták a szerkezetet úgy, ahogyan azt a fogyasztó is tenné: bedugták a konnektorba, és nagyobb teljesítményű készülékek működtetésével figyelték az áramfogyasztást, de semmilyen spórolást nem tapasztaltak. Ezt követően hálózati analizátorok segítségével műszeres méréseket is végeztek, de ezek eredménye sem mutatott fogyasztáscsökkenést.

A szakemberek hangsúlyozták, ha valaki valóban spórolni szeretne az árammal, ne csalóktól vásároljon „csodakészülékeket”, hanem cserélje le a hagyományos izzókat és a régi elektromos készülékeket energiatakarékosra, a lakásban pedig csak azokban a helyiségekben használja a villanyt, ahol éppen tartózkodik.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.