Rábukkanhattak Drakula börtönére

Régészek azt gyanítják, hogy a törökországi Tokat várában felújítás közben arra a teremre bukkantak rá, ahol III. Vlad havasalföldi fejedelmet, más néven Drakulát tarthatták fogva az 1400-as évek közepén – írja az Index.

2014. október 5., 12:02

A török Hirriyet Daily News cikke szerint a vár alatt, egy titkos alagút végén találták meg azt a két börtönt, melyekből az egyikben Karóbahúzó Vlad raboskodhatott. A felfedezést a vár tízhetes restaurálása közben tették.

A munkálatokban részt vevő Ibrahim Cetin szerint több alagutat is találtak a várban, ebből az egyik vezet ahhoz a két teremhez, melyeket láthatóan börtönnek alakítottak ki. „Nehéz megmondani, hogy melyik tartották, de biztos, hogy errefelé volt” – mondta Cetin.

Vlad a korabeli források szerint tizenegy évesen, 1442-ben testvérével, Raduval esett az ottománok fogságába és valóban Tokatban raboskodott öt éven keresztül.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.